2020 belooft huizenprijzen die doorstijgen

Het nieuwe jaar mag dan aangebroken zijn en daarmee ook de tijd van goede voornemens, voor de huizenmarkt verandert er weinig. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) stelt ‘dat als je nu kunt kopen je het moet doen’. De NVM verwacht dat de huizenprijzen namelijk blijven stijgen.

Uit de verkoopcijfers blijkt namelijk dat veel huizen nog altijd van de hand gaan voor meer dan de vraagprijs. En dat terwijl de gemiddelde huizenprijs volgens de laatst bekende cijfers al 313.000 euro is. Dit betekent concreet dat je niet alleen een bovenmodaal salaris nodig hebt om een woning te financieren, maar dat het ook voor modale eenverdieners steeds lastiger wordt om een hypotheek te krijgen.

Zij zijn na starters het volgende slachtoffer van de woningnood. Slechts bij 4,3 procent van de huizen ligt de vraagprijs onder de 150.000 euro. In 2018 was dat percentage nog 7,5 procent. Dit betekent dat eenverdieners met een modaal inkomen (36.000 euro op jaarbasis) nauwelijks nog de mogelijkheid hebben om een huis te komen. ,,Maar met de huidige prijsstijgingen wordt het ook voor tweeverdieners met een modaal inkomen steeds lastiger om een woning te vinden”, vertelt Hans Bos, Directeur Makelaardij bij Verheul. ,,Tenminste, als ze in voorgaande jaren geen spaarpotje hebben opgebouwd om zelf financieel bij te dragen of als de familie niet bereid is om een geldelijke bijdrage te doen.”

Door de stikstofcrisis worden er in Nederland momenteel veel minder woningen gebouwd dan gepland. Tegelijkertijd neemt het inwonertal toe, vooral door een toenemende immigratie. De laatste cijfers zijn nog niet bekend maar het is de verwachting dat Nederland weer ruim honderdduizend inwoners rijker is. Dat verhoogt nog meer de druk op de woningmarkt. Het is dan ook zaak om je vooraf goed te laten informeren voordat je de woningmarkt opgaat, bij voorkeur door een makelaardij als Verheul die de lokale markt goed kent.

Gerelateerde berichten