Open Huizen Dag

30 jaar vaste hypotheekrente meenemen bij uw verhuizing?

Op deze dag kunt u tussen 11.00 en 15.00 uur veel huizen zonder afspraak vrijblijvend bezichtigen. Een goede kans om u breed te oriënteren.

Uw hypotheekrente voor 20 of 30 jaar vastzetten?

Iedere huiseigenaar en huizenkoper vraagt het zich nu af: Is het langer vastzetten van de hypotheekrente op dit moment verstandig? Onder andere de consumentenbond waarschuwt voor de bepalingen die bij een langere looptijd horen. Daarentegen is de hypotheekrente nu historisch laag. En als u overweegt uw hypotheek met de huidige lage rentestand langer vast te zetten, hoe lang vastzetten is dan verstandig?

Onze hypotheek adviseurs zullen u begeleiden in het maken van de juiste keuze. Zij zullen voor u de meest passende geldversterker op dat moment in de markt selecteren. Dat geldt voor hypotheken met en zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Uiteraard letten onze hypotheekadviseurs op alle voorwaarden. Sterker nog, juist de voorwaarden, naast looptijd en rente, maken onderdeel van ons advies en is dus bepalend voor uw keuze. Als u overweegt uw rente langer vast te zetten, noemen we alvast een aantal voor- en nadelen. Wij zorgen dat u de keuze juiste keuze maakt.

Voordelen van een langere vaste hypotheekrente:

  • Zekerheid: het vastzetten van uw hypotheek geeft zekerheid. U weet precies wat de maandlasten voor de hypotheek zijn gedurende de looptijd van de rentevaste periode. Door de historisch lage rente, kiezen veel mensen voor een langer looptijd.
  • Rentestijging: Bij het vastzetten van de hypotheek kiest u een vaste rente voor een bepaalde periode. Als de rente stijgt gedurende deze periode heeft dit geen invloed op de maandlasten. Uw rente staat immers vast en beïnvloeden uw rentelasten niet.

Nadelen van een langere vaste hypotheekrente:

  • Rentedaling: Bij het vastzetten van uw hypotheek kiest u voor een vaste rente voor een bepaalde vooraf vastgestelde periode. Daalt de rente in deze periode dan profiteert u hier niet van. Uw maandlasten dalen niet, maar blijven gelijk.
  • Rentevast periode: De hypotheekrente vastzetten heeft als nadeel dat hoe langer de rentevaste periode wordt, hoe hoger de rente is die u betaalt.

Waar moet u onder andere nog meer rekening mee houden bij een langere vaste hypotheekrente:

  • Hoogte van uw hypotheek: hoe lang u de hypotheekrente moet vastzetten hangt vooral af van uw persoonlijke situatie. Bij het afsluiten van een hypotheek is de hoogte van de hypotheekrente van groot belang. Hoe langer de rentevast periode, hoe hoger het rentepercentage. Hoe lang hypotheekrente vastzetten voor u verstandig is, hangt af van een aantal factoren: de hypotheeksom, de renteverwachting en hoe lang u verwacht in de woning te blijven wonen.
  • Heeft u ten opzichte van uw inkomen een hoge hypotheekschuld? Dan is kort vastzetten meestal niet verstandig. U kunt dan beter kiezen voor lang vastzetten omdat schommelingen in de hypotheekrente grote gevolgen kunnen hebben voor uw financiële situatie als de rente ineens gestegen blijkt te zijn na afloop van uw kortere rentevast periode.
  • De renteverwachting voor de komende periode: een lange rentevast periode kan verstandig zijn als u verwacht dat de rente voor een lange periode zal stijgen. U heeft dan de komende jaren geen last van rentestijgingen.
  • Uw woonhorizon: Hoe lang verwacht u in de huidige woning te blijven wonen? Als u (nog) maar een paar jaar blijft wonen in uw huis is de hypotheekrente voor een lange periode vastzetten meestal niet verstandig. Onze hypotheek adviseurs bekijken of u bij een verhuizing de hypotheek kan meenemen. Veel mensen besluiten toch hun hypotheek af te lossen met de verkoopsom en voor een nieuwe woning een nieuwe hypotheek af te sluiten. Wij zullen met en voor u beslissen of dat verstandig is.

Kortom, er zijn vele keuze te maken. Bel ons voor een vrijblijvende afspraak, wij helpen u met het maken van de beste keuze voor uw situatie.

Uw Adviseurs

verkochte woningen per jaar

vestigingen

gemiddeld in de verkoop

gemiddeld cijfer

Onze Columns

ONZE KEURMERKEN