Hypotheekrente voor het eerst lager dan 1 procent

Hypotheekrente voor het eerst lager dan 1 procent

Wederom is er een record gesneuveld: de rente voor een tienjaarshypotheek met Nationale Hypotheekgarantie is voor het eerst tot onder de 1 procent gezakt. De zakenbank NIBC is met een nieuw hypotheeklabel, Lot Hypotheken, gekomen dat de lening tegen 0,99 procent aanbiedt. De vraag is wel of en hoe lang dit aanbod geldt en vooral hoe stabiel de bank is: vijf dagen geleden heeft de investeerder Blackstone uit de Verenigde Staten NIBC voor zo’n 1,3 miljard gekocht. De nieuwe eigenaar wil het bedrijf van de beurs halen. Het geeft andermaal aan dat je voor het beste hypotheekadvies het beste bij een lokale specialist kan aankloppen. Omdat die het beste de lokale markt kent en in het geval van Verheul ook de omvang, daadkracht en netwerk heeft om de hypotheek tegen de gunstigste afspraken voor u te regelen. Waarbij gunstigste niet alleen staat voor prijs maar ook voor stabiliteit. U en wij willen tenslotte geen herhalingen van scenario’s die ten tijde van de financiële crisis zich afspeelden.

Een kwart van de hypotheken met NHG wordt nog voor tien jaar afgesloten, hoewel hypotheken met een looptijd van twintig of dertig jaar de laatste tijd steeds populairder worden. De verwachting is dat andere aanbieders van NHG-hypotheken snel zullen volgen en de rentes ook verder zullen verlagen.
Daarbij zit het rentepercentage van hypotheken voor twintig en dertig jaar inmiddels ook een historische grens, die van twee procent. Nu het recessiespook weer de kop opsteekt in Europa, aangestoken door het Corona-virus, is het niet de verwachting dat de Europese Centrale Bank de geldsluizen gaat sluiten. Integendeel, die zullen eerder verder open gaan teneinde de economie te stimuleren.
Onderwijl blijven de huizenprijzen doorstijgen. Dit zeggen economen van twee gerenommeerde banken in Nederland over de huizenprijzen in 2020:

• ABN AMRO verwacht dat de gemiddelde huizenprijs in 2020 met 4% stijgt tegenover 7% vorig jaar.
• Rabobank gaat uit van een gemiddelde huizenprijsstijging van 5,5%. Daarmee stelt de bank haar verwachting naar boven bij. Eind vorig jaar hield Rabobank nog rekening met een gemiddelde prijsstijging van 4,5%.

Als de stijging van de woningprijzen inderdaad afvlakt komt de huizenmarkt in iets rustiger vaarwater. Dat is uiteraard goed nieuws. Waarbij ik de stille hoop maar uitspreek: Als meer huizenbezitters in 2020 het een goed moment vinden om hun huis te verkopen, bevordert dit de doorstroming op huizenmarkt.
Toegegeven, het zal echter de krapte op de huizenmarkt niet oplossen, want meer nieuwbouw is daarvoor een vereiste. De overheid wil wel, in ieder geval in theorie. In de ‘Nationale Woonagenda’ staat zwart op wit dat het Kabinet naar 75.000 nieuwe woningen per jaar tot 2025 wil gaan. Deze plannen ten spijt, het aantal opleveringen blijft achter.

Daar komt de stikstof- en PFAS-crisis bovenop. Door strengere milieueisen zijn er minder nieuwe vergunningen afgegeven en bestaande bouwprojecten stil komen te liggen. Het streefaantal nieuwe woningen is hierdoor vrijwel zeker buiten bereik. Met als voornaamste slachtoffers van deze trend wederom de starters met geen eigen kapitaal om een bijdrage te doen in de aankoop van de woning.

Hans Bos
Directeur Makelaardij Verheul Groep,
Schagen, Anna Paulowna,
Wieringerwerf, Julianadorp.
Tel. 0223 – 52 17 50
Website: www.phverheul.nl

Gerelateerde berichten