Afgifte bouwvergunningen stokken in Schagen en Hollands Kroon

De huizenprijzen blijven maar doorstijgen en aan het aantal afgegeven bouwvergunningen te zien komt daar in de Kop van Noord-Holland voorlopig geen verandering in. Er zijn in Hollands Kroon in 2021 nog geen twintig bouwvergunningen voor koopwoningen afgegeven tegenover bijna honderd in 2020. Voor verhuurwoningen staat de teller zelfs nog op helemaal nul tegenover vijftig vorig jaar. Een en ander blijkt uit gegevens van de NVM, brancheorganisatie van de makelaardij.

In Schagen is de situatie niet veel beter. Daar werden vorig jaar bouwvergunningen voor tachtig koophuizen afgegeven, nu zijn dat er iets meer dan dertig. Wel worden in deze gemeente in de komende tijd wat meer huurwoningen gerealiseerd: het aantal afgegeven bouwvergunningen in dit segment steeg van bijna dertig in 2020 naar tegen de veertig in dit jaar.

Den Helder is de positieve noot in dit verhaal: in 2020 kwam in deze gemeente een kleine zestig bouwvergunningen voor koophuizen rond, nu staat de teller op zeventig. Voor wat betreft de huursector: dat aantal steeg ook, maar in absolute aantallen blijft de groei beperkt. In de gemeente Den Helder werden in 2020 slechts een bouwvergunning van iets meer dan tien huurhuizen afgegeven, in 2021 zijn dat er twintig.

Gerelateerde berichten