Au-dedag

 

Ons pensioen is allang niet meer een simpele optelsom

Het zou mij niet verbazen dat velen in 1957 verrast waren toen de AOW werd ingevoerd. Het moet als luxe gevoeld hebben dat er geld vrij kwam voor de oude dag. Het is ook nog niet zo lang geleden dat ouders hun kinderen voorhielden een baan bij de overheid te zoeken.

Je werd nooit ontslagen en je kreeg het allerbeste pensioen. Het ABP meldde onlangs dat indexering van de pensioenuitkeringen er de komende vijf jaar niet in zit. Ook mensen uit mijn leeftijdscategorie mopperen dat de AOW-leeftijd jaar na jaar een maand omhoog gaat.

En dan wordt ook nog de fi scaalvriendelijke pensioenopbouw verder beperkt. Ooit rekende je voor je pensioen op 75 procent van je laatste salaris door AOW en je pensioenuitkering bij elkaar op te tellen. Dat dit niet meer opgaat, ontdekte een relatie die zijn vroegpensioen zag omslaan in een financiële klem. Hij dacht op tijd met pensioen te kunnen gaan.

Zijn werkgever had met een aantal rekenvoorbeelden de verschillende keuzemogelijkheden aangegeven.
Hij begreep er niets meer van. Eén ding was wel duidelijk. Te laat met (extra) pensioensparen begonnen.
Onze financieel adviseur heeft hem wel duidelijkheid kunnen verschaffen en een goed inzicht gegeven in de mogelijkheden. In ons vak moet je niet alleen alles weten over pensioenen. Je moet die complexe materie vooral voor iedereen begrijpelijk kunnen vertalen. Je moet bovendien inzicht hebben in de persoonlijke omstandigheden.

Als adviseurs voor het leven kennen we ook de problemen die zich kunnen voordoen als de pensionering bijna zo ver is. Als je wilt voorkomen dat je na je zeventigste moet blijven mopperen over de baan die je dan nog ‘moet’ hebben…. Tenminste, als je verzuimd hebt goed over je pensioen na te denken.

André Vendrig

algemeen directeur Verheul, professional, betrokken bij klanten.
Met persoonlijke adviezen over verzekeren, pensioenen, arbeidsverzuim, geld zaken en makelaardij.
Vestigingen in Anna Paulowna, Schagen en Wieringerwerf.

 

 

 

Gerelateerde berichten