Banken halen bakzeil: huizenprijzen stijgen toch in 2021

Het jaar 2021 wordt toch niet het jaar dat de huizenprijzen gaan stabiliseren of dat de prijzen ervan zelfs gaan dalen, zoals onder meer ABN AMRO en Rabobank in het najaar van 2020 nog lieten weten. Nu stellen beide banken dat de huizenprijzen in 2021 met vijf procent gaan stijgen. Omdat de coronacrisis veel minder invloed op de huizenmarkt heeft dan verwacht: het lage woningaanbod, de grote vraag, de historisch lage rente en de flinke overwaarde van het oude huis winnen het nog altijd van de coronadreiging en de steeds hoger wordende huizenprijzen.

Uit de nieuwe Funda Index blijkt dat 71 procent van de kopers en verkopers dit jaar hun woningplannen willen doorzetten, ondanks corona. Deze verkoopwebsite brengt maandelijks het vertrouwen van vijf miljoen unieke Fundabezoekers en hun gedrag in kaart.

Noordkop wordt steeds gewilder

Opvallend: het zijn niet meer de grote steden die de huizenprijzen doen opstuwen. Nee, juist gebieden buiten de Randstad zoals Overijssel, Groningen en de Kop van Noord-Holland worden steeds populairder. Dat komt wel deels door corona: nu blijkt dat thuiswerken prima kan gedurende een groot deel van de werkweek is dat extra uurtje rijden wanneer je wel naar kantoor moet geen bezwaar meer. Daarnaast liggen de huizenprijzen in deze regio’s (nog) lager dan de Randstad wat de mogelijkheden op het kopen van een huis vergroot.

Gerelateerde berichten