Beeld Open Huizen Dag: somber buiten, zonnig en warm binnen

Het regenachtige weer heeft mensen er niet van weerhouden om op grote schaal woningen te gaan bezichtigen. Dat is het beeld van de NVM/Verheul Open Huizen Dag najaar 2017. ,,Het is een buitenkans om zonder afspraak binnen een paar uur veel huizen te bezichtigen”, vertelt Stefan Idema uit Wieringerwerf op deze zaterdagmiddag rond twee uur. ,,Zo’n kans willen veel huizenzoekers benutten, zo blijkt maar weer.”

Tegenover verslaggever Warner de Weerd maakt de 35-jarige Wieringerwerfer een uur voor het einde van de NVM/Verheul Open Huizen Dag alvast voorzichtig de balans op. ,,Ik vind de open huizen route een goed initiatief om de verkoop te stimuleren”, aldus de docent biologie die zelf groter wil gaan wonen. Dat heeft onder meer met zijn motorpassie te maken, want voor de duidelijkheid: klein is de woning aan de Karel Doormanstraat absoluut niet. ,,Deze woning is ideaal als eerste woning met een vraagprijs van nog geen 170.000 euro. Wie haar woning koopt heeft een diepe tuin en beschikt over drie verdiepingen.” Belangrijk ook, zo laat de eerste indruk zien: de woning is goed onderhouden.

Dat valt ook te zeggen van de woning van Clasien Bakker-De Wit en Jan Kooijmans in Den Oever. Dit vrijstaande huis valt in een andere prijsklasse dan de woning van Idema, maar dan heb je ook wat… Ten eerste valt de grootte van de woning op midden in het centrum van het vissersdorp. Het oogt met die fraaie gevel als een paleisje en eenmaal binnen valt de ‘hoftuin’ aan de achterkant op: die is niet alleen mooi maar ook nog eens liefst zevenhonderd vierkante meter groot. Ook van binnen is het huis in uitstekende staat. ,,Maar wij zijn zeventigplussers en voor ons wordt de trap een ding naast al het onderhoud aan het huis en de tuin”, laten de twee Wieringers optekenen. ,,Wij gaan daarom gelijkvloers wonen. In een bungalow dat wel, want we willen wel ruim wonen.”

Sieraad van een huis

Aan belangstelling ook geen gebrek op deze zaterdag voor het huis van Martine en Ron de Tyssonsk in Schagen. Deze woning in een rustige buurt dichtbij zowel een winkelcentrum als een zwembad herbergt een geheim: ze oogt als dubbellaags voor de entree, maar kent in werkelijkheid vier lagen. ,,Dat is mogelijk, omdat de woning op een terp ligt”, aldus Martine. De belangstellenden vielen direct voor de luxe woonkamer, de serre en aansluitend de grote tuin aan de achterkant. ,,Stuk voor stuk waren het serieuze kandidaten, dus ik ben hoopvol gestemd!”, verklaart de Schagense.

Nog drukker is het in Anna Paulowna aan de Molengang 35. Terwijl de verslaggever aan een kopje koffie zit komen er achter elkaar woningzoekenden binnen. Een gezin en een starter met zijn vader en dat terwijl in de ochtend ook al woningzoekers langs waren geweest. ,,Anna Paulowna wordt steeds populairder”, stellen eigenaren Marco en Monique de Boer. Zij zijn ook niet van plan uit het dorp weg te gaan. ,,Maar wij willen groter wonen, in een twee-onder-een-kap.” Zij laten de woning in uitstekende staat achter. Zo is de keuken vernieuwd en datzelfde geldt voor de vloer in diezelfde keuken en de woonkamer.

Drukkere woningmarkt

De indruk die achterblijft, is van een steeds drukkere woningmarkt. ,,Steeds meer mensen uit de Randstad ontdekken dat het in de Noordkop relatief rustig is en dat daardoor de extra reistijd om bijvoorbeeld in Amsterdam te komen meevalt”, aldus Clasien Bakker-De Wit en Jan Kooijmans. ,,Vanaf ons huis zit je binnen vijf minuten bijvoorbeeld op de A7 naar Zaandam en Amsterdam.”

 

Gerelateerde berichten