Verkopen en terughuren!?

Veel (oudere) Nederlanders beschikken over een aanzienlijk kapitaal, maar kunnen niet over het geld beschikken. Hun geld zit vast in ‘stenen’. In Nederland hebben zo’n 700.000, 65-plussers een eigen huis met een gemiddelde overwaarde van 260.000 euro. De financiële markt biedt voor hen geen kant-en-klaar product dat voorziet in hun behoefte optimaal te profiteren van die overwaarde.

Een optie is om zelf je huis verkopen en te verhuizen naar een huurwoning. Maar huren in je vertrouwde omgeving tegen een aanvaardbare prijs is meestal makkelijker gezegd dan gedaan. Een andere manier om de overwaarde contant te maken is het sluiten van een ‘verzilver-hypotheek’ of ‘opeet-hypotheek’: je krijgt dan een gelimiteerd krediet met het huis als onderpand. Daarvoor betaal je rente die niet aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting. De praktijk leert dat banken en andere financiële instellingen heel terughoudend zijn met het verstrekken van deze financieringsvorm.

 

Op dit moment zijn veel fondsen en projectontwikkelaars actief met het aanbieden van de mogelijkheid om je huis te verkopen en het vervolgens terug te huren. Zie het als de particuliere variant van de sales-&-leaseback constructie voor bedrijfspanden. Je verkoopt je huis, maar blijft er als huurder in wonen. Het aanbod lijkt heel verleidelijk, ook omdat de kopers de onderhoudskosten voor hun rekening nemen.

Je moet er echter wel rekening mee houden dat je niet de volledige overwaarde uitgekeerd krijgt, omdat de koper kosten in rekening brengt. Je moet ook goed kijken naar de consequenties voor de inkomstenbelasting en toeslagen die je gewend bent te krijgen. En wat als je voor het betalen van de huur afhankelijk bent van de opbrengst van het huis? Op een gegeven moment ontstaat dan de situatie dat het kapitaal op is en de huur toch betaald moet worden. Gezien alle haken en ogen is het raadzaam om een onafhankelijke financieel specialist om een persoonlijk advies te vragen. Iemand die geen ander belang heeft dan u het beste te adviseren. Hij kan samen met u bepalen wat in uw situatie raadzaam is om de overwaarde van uw huis vrij te maken.

Gerelateerde berichten