De echte waarde van uw huis

Kadasterdata timmert bij huiseigenaren aan de weg met
het Koopsom & WOZ-huis wozproduct. Zij maakt ‘aan de hand van betrouwbare informatie uit de woningmarkt recent een modelmatige waardeberekening van uw woning’. Die toelichting klopt natuurlijk. Het venijn zit in het woord ‘modelmatig’, want de informatie waarmee Kadasterdata werkt geeft niet weer wat op dit moment de waarde van uw huis is. Wat het opbrengt als u het in de huidige staat zou verkopen. Want het Kadaster registreert de waarde van het huis op het moment dat u het gekocht heeft.

U weet hoelang dat geleden is en wat de tijd doet op de woningmarkt.
De aanduiding ‘WOZ-product’ moet u ook op zijn juiste waarde schatten. De WOZ-waarde van uw huis is namelijk vertrouwelijke informatie die alleen bekend is bij u als eigenaar, de gemeente en de Belastingdienst. Het Kadaster heeft geen toegang tot deze informatie en kan hooguit een zo goed mogelijke gissing maken.

 

Makelaar ziet de meerwaarde

De enige die u precies kan vertellen wat op dit moment de echte waarde van uw huis is, is de makelaar-taxateur. Hij weet wat uw huis financieel doet in de kopersmarkt. Hij weet wat de nieuwe keuken, de dubbele ramen, de energiezuinige centrale verwarming en de goed onderhouden tuin waard zijn. Hij ziet de meerwaarde (of minderwaarde) die Kadasterdata niet ziet en dus ook niet tot uitdrukking kan brengen in haar waardeberekening. Die heeft de waarde van een model dat altijd theoretisch is. Modelmatige rekenaars kunnen veel informatie uit cijfers halen, maar moeten altijd een slag om de arm houden. Zij kunnen u ook geen tips geven om de waarde van uw huis te vergroten. De makelaar-taxateur kan dat wel. Het is zijn vak om uw huis tegen een zo hoog mogelijke prijs te verkopen. Ja, een goede makelaar is een model-vakman.

 

Gerelateerde berichten