De huizenflip is hip, ook steeds meer in de Kop

Geen huis kopen om erin te wonen of om het commercieel te laten verhuren, maar om het op te knappen en dan door te verkopen. Het zogeheten flippen van een huis komt snel op in Nederland, RTV Noord wijdde er onlangs een artikel aan (zie https://www.rtvnoord.nl/nieuws/820716/Huizen-flippen-is-hip). Eén van de mensen die zich hierin heeft bekwaamd, zo valt te lezen, heeft in een jaar tijd op haar zakelijke Instagram-account maar liefst 354.000 volgers gekregen! 

Het flippen van een huis loont door de alsmaar stijgende huizenprijzen. ,,Het concept is simpel”, vertelt Hans Bos, Directeur Makelaardij bij Verheul. ,,Je koopt een woning met achterstallig onderhoud, je knapt het voor enkele tienduizenden euro’s op en je zet het weer in de spreekwoordelijke etalage. In de tussentijd zijn de huizenprijzen weer verder gestegen, dus je pakt een winst van tienduizenden euro’s tot soms wel meer dan honderdduizend euro, afhankelijk van het type woning en de locatie.”

Bos ziet het flippen van een huis ook in de Kop van Noord-Holland ook steeds meer voorbijkomen. ,,Dan staan de mensen die een half jaar geleden een huis gekocht hebben, plots weer voor je neus, maar nu om het te verkopen. Het is slim ondernemerschap. Je genereert steeds meer geld bij de verkoop, zodat je uiteindelijk zonder hypotheek een eigen huis kunt kopen.”

Nadelen zijn er echter ook. ,,Je moet bereid zijn steeds weer te verhuizen in korte tijd”, aldus Bos. ,,Het flippen van een huis betekent dat je een tijdlang nergens je rust en thuis vindt. Dat lijkt mij zeker met kinderen niet ideaal. Daarnaast zijn huizen met achterstallig onderhoud interessant voor de startersmarkt. Deze ontwikkeling maakt dat zij nog meer op achterstand gezet worden qua koopkansen.”

Gerelateerde berichten