De krapte op de woningmarkt uitgelicht: aanbod in Den Helder is gehalveerd

Zoals in het vorige nieuwsbericht aangegeven (NVM: verduurzaming valt stil) is de woningmarkt, na enkele maanden van enige stabilisatie, in het derde kwartaal weer krapper geworden. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie NVM. In Den Helder en op Texel is het aanbod te koop staande woningen ten opzichte van vorig jaar gehalveerd, in Hollands Kroon is sprake van een afname van 16,8 procent.

Daarmee neemt de woningkrapte in de Noordkop en op Texel sneller toe dan gemiddeld in de rest van Nederland. Landelijk was er sprake van een afname van 13,9 procent naar 38.159 woningen. De daling bij appartementen is met 8,1 procent iets minder sterk. Voornaamste reden van de woningkrapte is een tegenvallend aantal woningen dat te koop is gezet. Vraagprijzen stijgen daardoor fors: met 9,5 procent bij woningen en zelfs 16 procent bij appartementen.

Dat lijkt woningzoekers niet af te schrikken. Het aantal transacties steeg licht, met 0,9 procent naar 36.365 woningen. Het aantal verkochte vrijstaande woningen daalde wel opvallend genoeg en wel met ruim 4 procent. Dat is vooral toe te schrijven aan de prijsklassen tot € 250.000,-, want in de hogere prijsklassen is juist sprake van een toename. En niet zomaar één, want er sprake van een stijging van maar liefst 20 procent in de prijsklasse tussen € 350.000,- en € 400.000,-!

Onderwijl nemen verkoopprijzen nemen nog wel steeds toe, met 7,2 procent. De gemiddelde verkoopprijs bedraagt nu € 313.000,-, maar daarmee lijkt de grens nog niet te zijn bereikt, want bijna 40 procent van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht.

Dat komt ook door de afnemende bouw van nieuwe woningen. Dit kwartaal werden er 6.900 nieuwbouwwoningen verkocht, een daling van 8,4 procent.

Regio Den Helder – Texel

Tot voor kort was dit een regio met nog veel betaalbare woningen. Dat is nog steeds zo, maar dat neemt niet weg dat de gemiddelde woningprijs in Den Helder in twee jaar tijd van pakweg € 150.000,- naar € 191.000,- is gestegen. Alleen al in het derde kwartaal stegen de transactiekosten met 17 procent. Het aanbod is gedaald naar slechts 79 woningen halverwege het derde kwartaal, een halvering ten opzichte van 2018.

De hoeveelheid nieuw aanbod dit kwartaal bedroeg slechts 67 woningen, terwijl het aantal transacties met maar liefst 45 procent (!) is gestegen naar een totaal van 59 huizen. De verkooptijd is enorm afgenomen naar 33 dagen gemiddeld. De woningmarkt is in de marinestad dan ook in korte tijd van ontspannen zeer overspannen geworden.

Regio Kop van Noord-Holland

De hoeveelheid aanbod in de gemeenten Schagen en Hollands Kroon is gedaald met 16,3 procent naar 200 woningen waarvan bijna 60 procent (119 woningen) vrijstaand. De hoeveelheid nieuw aanbod dit kwartaal daalde met ruim 18 procent naar 154 woningen. Het aanbod nam ook fors af, met 19,4 procent naar 148 woningen. Er werden vooral minder tussenwoningen en twee-onder-één-kap woningen verkocht.

De gemiddelde transactieprijs is met 6,3 procent gestegen naar nu € 295.000,-. De opbrengst van vrijstaande woningen is met 12,5% het meest toegenomen, maar ook de andere typen huizen zitten in de lift:  zo’n 32 procent van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. Veelzeggend in dat verband is ook de gemiddelde verkooptijd, die is wat gedaald naar nu 43 dagen. De woningschaarste neemt dus in Hollands Kroon toe, in Schagen is al sprake van een overspannen huizenmarkt. Tussenwoningen en appartementen zijn in deze gemeente ronduit schaars.

 

 

Gerelateerde berichten