Echtscheiding en (de verdeling van) levensverzekeringen

Jaarlijks worden in ons land iets minder dan 75.000 huwelijken gesloten. In het jaar 2010 werden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 33.247 huwelijken ontbonden door (echt)scheiding. Daarmee is het aantal echtscheidingen in Nederland redelijk stabiel te noemen in vergelijking met voorgaande jaren.

Getuige de opleidingsprogramma’s van gerenommeerde opleidingsinstituten en de agenda’s van vele seminars, vormt het onderwerp ‘echtscheiding’ een veelbesproken item op de Nederlandse markt. Een van de onderdelen van een echtscheiding is het maken van een financieel plan voor de toekomst. Daarbij neemt de verdeling van levensverzekeringen een niet onbelangrijke plaats in.

Naast de civielrechtelijke aspecten, spelen ook de fiscale een grote rol. Het is zaak de fiscale gevolgen goed in beeld te hebben om te voorkomen dat een echtscheiding niet ook nog eens voor extra ‘financiële pijn’ zorgt. Bij echtscheiding dienen dus fiscale aandachtspunten en (de verdeling van) levensverzekeringen besproken te worden. Vergeet daarbij zeker niet de verdeling van bancaire spaarproducten en pensioenen.

W.J.M. ( Bill ) Kaandorp FFP REB (bron: fiscaalleven)

Gerelateerde berichten