Explosieve stijging oversluiting hypotheken onder 55-plussers

Bijna 25 procent in het laatste kwartaal van 2019. 17,1 procent in januari. En maar liefst 33 procent in februari. Het aantal 55-plussers dat hun hypotheek oversluit stijgt explosief. En dit zijn alleen nog maar de cijfers van de oversluitingen die zijn afgerond. Bij hypotheekaanvragen voor oversluiten en woningverbetering is sprake van een toename van maar liefst 82 procent. Dat blijkt uit cijfers van De Hypotheker. De meeste senioren hebben als doel meer bestedingsruimte om hun woning te verduurzamen.

Anderen gebruiken het geld voor een ander type verbouwing, schenkingen aan kinderen of een financiële buffer voor later. Een en ander is mogelijk door de lage rentestand. Die verleidt ook woningbezitters in andere leeftijdscategorieën om hun hypotheek over te laten sluiten, maar niet in de aantallen zoals bij 55-plussers het geval is. De reden is volgens deskundigen dat 55-plussers over het algemeen meer vermogen hebben om de boete te betalen die hypotheekverstrekkers vragen als je overstapt van de ene na de andere aanbieder.

In totaal waren er in januari 39.000 hypotheekaanvragen in Nederland. Daarmee staat deze maand in de top vijf, gemeten vanaf 2011. En deze trend zet door: in februari wordt een stijging van 23,6 procent verwacht als het gaat om het aantal hypotheekaanvragen in vergelijking met februari 2019.
Reden is de alsmaar zakkende hypotheekrente. Die met een looptijd van twintig en dertig jaar zit inmiddels onder de twee procent, die met een looptijd van tien jaar onder de één procent.

Gerelateerde berichten