Extra voorwaarde in voordeel overdrachtsbelasting leidt tot nog meer drukte

De druk op de woningmarkt is in het eerste kwartaal verder opgelopen. De reden is de overdrachtsbelasting. De regels daarvoor zijn sinds 1 januari gewijzigd, maar daar komt per 1 april een extra voorwaarde bij.

Sinds Nieuwjaar geldt dat kopers tot 35 jaar één keer geen overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen. Daarna, als een persoon gaat verhuizen en hij of zij is nog geen 35 jaar, gaat het tarief naar 2 procent. Verder betalen beleggers, die niet zelf in het pand gaan wonen, vanaf dit jaar 8 procent overdrachtsbelasting.

Vanaf 1 april komt daar een voorwaarde bij, dan geldt het nulprocent tarief alleen nog voor woningen tot 400.000 euro. Aangezien steeds meer particuliere (koop)huizen buiten deze prijscategorie vallen, maken veel kopers die toch al van plan waren een stap te zetten, nu vaart met de zoektocht. Snel handelen loont, is de gedachte. Dat merkt Verheul ook. ,,Het credo was, is en blijft hetzelfde: Wachten loont niet”, stelt Hans Bos, Directeur Makelaardij bij Verheul. ,,De woningprijzen zakken niet, ook niet door corona, omdat de vraag het aanbod teveel overtreft. Wie wil en kan kopen doet er goed aan dat zo snel mogelijk te doen. Deze nieuwe voorwaarde die wordt gesteld aan starters om te profiteren van de ‘overdrachtsbelasting 21.0’ leidt namelijk tot een waterbedeffect. In de regio Amsterdam zijn sowieso nog nauwelijks woningen te vinden onder de vier ton. Die woningzoekers trekken daardoor noordelijker, richting de Noordkop, voor huizen waarmee ze wel van het belastingvoordeel profiteren. Het gevolg is dat in de Kop van Noord-Holland de woningdruk toeneemt en prijzen nog harder stijgen.”

Gerelateerde berichten