Financiering voor MKB, 1e bijeenkomst!

Na de zomer houden wij, Verheul, samen met Milkers Intel de eerste officiële bijeenkomst voor het opzetten van een Boeren Milkkredietcoöperatie van, voor en door ondernemers in Noord Holland Noord. Op deze manier kunnen ondernemers helpen andere ondernemers met beter ondernemen. Deze coöperatie springt in het gat dat ontstaat doordat banken steeds minder financieringen verstrekken aan het MKB. Deze coöperatie staat dichter bij de gefinancierde ondernemer en daardoor wordt het risico verkleind. 

Door eveneens kennis toe te voegen kan de gefinancierde onderneming ook beter ondernemen. U bent alvast van harte uitgenodigd voor deze bijeenkomst op 24 september 2013 te Fort Beemster nabij Purmerend. In deze unieke locatie geven we een 1e toelichting op deze nieuwe manier van financieren van 15 uur tot en met 18 uur. Indien we u al overtuigd hebben, dan zien we u graag. Anders vertellen we u graag nog wat over de achtergrond, en over een reeds bestaande kredietcoöperatie die met succes al ondernemers financiert!


U heeft vast wel eens gehoord van de Gazellen. Snelgroeiende ondernemingen volgens het Financieel Dagblad. Graag willen wij u een kort verhaal vertellen over wellicht de eerste Gazelle van Nederland. Waarschijnlijk zegt de naam Hessel Wiegers Sikkema u vrij weinig. Wanneer het FD in 1915 gestart was met de Gazellen top 100, was het ongetwijfeld deze zelfde Sikkema geweest die op plaats één had gestaan. Het is namelijk Sikkema die op 3 maart 1915 de eerste vergadering leidde van de Coöperatieve Boerenleenbank, een bank voor en door boeren. Het was voor de boeren destijds lastig om financiering te verkrijgen (net als voor het MKB nu) en op deze manier stonden zij samen sterk. Op deze eerste vergadering waren 36 leden aanwezig die besloten dat Sikkema de eerste kassier van de bank zou worden. Zijn werk was het ontvangen en terugbetalen van spaargelden en verstrekken van voorschotten. 

De Coöperatieve Raiffeisen-bank verstrekte een krediet van 20.000 gulden aan de Boerenleenbank¸ het concept was echter een dusdanig groot succes waardoor de Boerenleenbank al snel door het werkkapitaal heen was. Boeren uit Nederland deden steeds vaker verzoeken om een voorschot te krijgen en met de opkomst van de cichoreifabrieken bleef dit groeien. De chicoreifabrieken zorgden voor het verbouwen van onder andere witlof en andijvie en waren eveneens een succesverhaal. Er moest door de Boerenleenbank veelvuldig een beroep worden gedaan op de Raiffeisen-bank en uiteindelijk fuseren beide partijen in 1972 tot de Rabobank. Een bank voor en door boeren en een success story in een notendop.

Op 31 maart 2011 vond de eerste brainstormsessie plaats voor een kredietcoöperatie voor het MKB onder leiding van Milk Stragegy en Finance (inmiddels Milkers Intel). Een Kennis & Krediet Coöperatie waar het gaat om kennis voor en door ondernemers, ondersteund door financiering. Milkers Intel (www.milkersintel.nl) wilde in lijn met Hessel Wiegers Sikkema een zelfde succes creëren voor bedrijven in het segment midden en klein. Een krediet coöperatie van, voor en door ondernemers. Deze brainstormsessie werd bezocht door zo’n 30 succesvolle MKB ondernemers en de parallel met het ontstaan van de Rabobank is dan ook snel getrokken. Een nieuwe success story lijkt onderweg. Waar traditionele banken het MKB-bedrijven vaak moeilijk maken, wil deze coöperatie het midden- en kleinbedrijf voorzien van ‘slim geld’. Dit is een combinatie van kennis en geld, waardoor de onderneming niet alleen financiële, maar ook strategische voordelen kan genieten. Milkers Intel en de Verheul Groep willen kijken of zij in Noord Holland Noord een eigen coöperatie kunnen starten.

Inmiddels draait de eerste coöperatie in het midden van het land al geruime tijd. Verheul is lid van de eerste coöperatie. Het eerste boekjaar is gemaakt en, nog belangrijker, de coöperatie heeft inmiddels al meerdere MKB-bedrijven gefinancierd! Verschillende afgewezen ondernemers door traditionele banken konden bij deze coöperatie terecht en verkregen hier een krediet, vergezeld met kennis. Deze bedrijven presteren op dit moment goed en overtuigd van het succes. Zij geven aan dat de toevoeging van kennis het mogelijk maakt om beter te ondernemen. Eens per kwartaal sparren de gefinancierde ondernemingen met een analist van Milkers Intel, of met een specialist uit het netwerk of met een ondernemer vanuit de coöperatie.

Na 2 jaar is er voldoende ervaring opgebouwd met een dusdanige kredietcoöperatie, dat het tijd wordt voor een tweede coöperatie. De Verheul Groep wil deze coöperatie samen met Milkers Intel opstarten en gaan vormgeven, waarbij een specifieke focus ligt op het gebied ‘Noord-Holland Noord’. We willen ondernemers beter laten ondernemen en de kredietverstrekking op gang krijgen. Inmiddels hebben we met ondernemer Jelle Hoffenaar, oprichter van Webregio en Dichtbij.nl een eerste voortrekker gevonden in Noord Holland. Voor het starten van de coöperatie in onze regio zoeken we geïnteresseerde ondernemers. Ondernemers die geld (en eventueel kennis) in deze coöperatie willen investeren, waarop zij uiteraard een rendement ontvangen. Ter illustratie, het rendement voor ondernemers over 2012 in de al bestaande coöperatie lag op 6,39%. Dit is aanzienlijk hoger dan de rente op reguliere spaarrekeningen. Bovenal helpt u een andere ondernemer die bij traditionele banken niet terecht kunnen.

Meer informatie over deze coöperatie kunt u ook vinden op de volgende websites: https://www.milkers.nl/cooperatie en https://milkersintel.nl/kapitaal-financiering/. We hopen u te zien op de bijeenkomst van 24 september, waar we u alles kunnen vertellen over de coöperatie, het risicobeleid van een coöperatie, de monitoring van gefinancierd partijen en nog veel meer. Als ondernemers samen werken, kunnen ze samen het verschil maken.
Daar zijn wij van overtuigd!

[123-contact-form i2686] 

Gerelateerde berichten