Gemeente Schagen versoepelt regels tot woning delen

Naoorlogse tijden herleven: de gemeente Schagen heeft de regels om een woning te splitsen versoepeld. Op deze manier wil de Noordkop-gemeente een bijdrage leveren aan de alsmaar stijgende woningnood en in het verlengde hiervan de stijgende woningprijzen.

Wethouder Jelle Beemsterboer lichtte zondagavond in het tv-programma Hart van Nederland het besluit toe. ,,Vroeger was voor het splitsen van een huis een langlopende procedure nodig die anderhalf jaar duurde, omdat het een bestemmingsplanwijziging betrof.  De kosten bedroegen ruim tienduizend euro. Dit was zo langlopend en kostbaar, omdat je de gemeentelijke wet als ware aan het wijzigen was. Nu zeggen we dat het overal mag. Je moet daarbij wel aan een paar voorwaarden voldoen, wij geven als gemeente binnen acht weken uitsluitsel of de woning wel of niet gesplitst mag worden.”

Het splitsen van de woningen doet denken aan de naoorlogse duplexwoningen. Ook destijds was er sprake van een grote woningnood die werd opgelost door dubbellaagse huizen te bouwen met een gezin dat beneden en een gezin dat op de bovenverdieping woonde. Beemsterboer heeft van de woningbouw een speerpunt gemaakt, niet alleen bij zijn gemeentelijk beleid maar ook richting de parlementsverkiezingen in maart waar hij namens het CDA een Tweede Kamer-zetel hoopt te bemachtigen. De wethouder stimuleerde in de afgelopen jaren diverse woningbouwplannen, maar werd daarbij gefrustreerd door de provincie Noord-Holland dat een voorzichtige houding aanneemt als het gaat om bouwen in het landelijk gebied.

Gerelateerde berichten