Glazen huis
Voetbalcoaches en makelaars beoefenen een vak waar iedereen verstand van heeft. Of ten minste een uitgesproken mening. Zeg op de eerstvolgende verjaardag dat u overweegt om heel misschien uw huis te verkopen en de rest van de avond gaat over ervaringen met makelaars. Met dringende adviezen over wie wel en welk suf konijn vooral niet. Met slechte ervaringen die teruggaan tot de achterneef van opa die met drieduizend gulden veel te weinig heeft gekregen, want het huisje staat nu voor twee ton te koop. Op verjaardagen worden makelaars tegelijk gefileerd met de paling voor de toast.
Makelaar is een prachtig vak, maar je verhuist op de eerste werkdag naar een glazen huis. Alles wat je doet is overal, altijd en voor iedereen zichtbaar. De ene klant trekt uit mijn auto de conclusie dat ik te duur ben. Een ander twijfelt, want wie zo’n auto kiest, kan toch niet zoveel voorstellen? ‘Hee, Hans,’ hoor ik op zaterdag in de rij voor de kassa. ‘Weet je al iets over het bod?’ Natuurlijk niet, want hij weet net zo goed als ik dat de koper pas dinsdag zou reageren. Ik begrijp waarom hij mij desondanks aanschiet en me familiair bij mijn voornaam noemt. Omdat er voor hem zoveel afhangt van een goede prijs.
Ook omdat makelaars tijdelijke gezinsleden zijn. Om vraag en aanbod bij elkaar te kunnen brengen, treden wij in de intimiteit van het gezin: we kennen het inkomen, weten waarom het gezin wil of moet verhuizen, of het netjes is of niet, hoe hun toekomst eruit ziet, welke smaak het heeft, hoe het de buurt ervaart… Klanten hebben de zekerheid dat wij op een integere manier omgaan met al die vertrouwelijke informatie.
Hoe beter wij de klanten kennen des te meer mogelijkheden we hebben om een passend aanbod uit de markt te halen. Als persoonlijk adviseur kunnen we er dan ook voor zorgen dat het hele proces van kopen en verkopen probleemloos verloopt. Bert van Marwijk zal de komende weken ervaren hoe het is om in een glazen huis te werken.