Groei woningverkoop is maar tijdelijk

Het Kadaster heeft optimistische cijfers gepubliceerd, waaruit blijkt dat de verkoop van woningen in mei is gestegen tot 10.182. Een stijging van 2,7 procent ten opzichte van mei vorig jaar. En zelfs van 23,6 procent als je de cijfers vergelijkt met de woningverkoop in april. Is dit een voorbode van een omslag in de woningmarkt waar iedereen in spanning op zit te wachten?

De groeicijfers van het Kadaster kloppen natuurlijk. Er is sprake van een groei en daarover mogen we ons verheugen.
Maar de toename is incidenteel en helaas niet structureel. De groei heeft te maken met de korting van twee procent op de overdrachtsbelasting die op 1 juli zou komen te vervallen.
Daardoor zijn de afgelopen maanden veel koopovereenkomsten gesloten die allemaal voor 1 juli bij de notaris gepasseerd zouden moeten zijn.
De maand juni zal ook nog een toename van het aantal transacties laten zien, maar we verwachten dat de groei er in juli weer grotendeels uit is. De overheid heeft besloten per april jongstleden dat de overdrachtsbelasting na 1 juli 2012 ook 2 procent zal blijven en niet weer terug zal gaan naar de oude 6 procent. Hans Bos, register makelaar bij Verheul verwacht hiermee dat twijfelaars op de markt toch zullen gaan kopen. Uiteindelijk voorziet hij toch een lichtpuntje. Het is te vroeg om dit structureel te noemen.

Gerelateerde berichten