Hogere huizenprijzen leiden tot ruimere NHG-reserves

Goed nieuws: de hausse in de huizenmarkt leidt tot een hoger vermogen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit houdt in dat deze organisatie nog meer vermogen in kas heeft om huizenbezitters, die in financiële moeilijkheden komen, te hulp te schieten.

Het garantievermogen van de NHG steeg in het eerste kwartaal van 2020, in vergelijking met het laatste kwartaal van 2019, met 1,7 procent naar anderhalf miljard euro. ,,Dit is regelrecht toe te schrijven aan de groei-ontwikkelingen op de huizenmarkt”, vertelt Hans Bos, Directeur Makelaardij bij Verheul. ,,De groei van het NHG-vermogen is gerelateerd aan de toename van het aantal hypotheken met garantie. Daardoor is er bij de NHG meer provisie binnengekomen. Daarnaast werd er door de gezonde economische situatie in Nederland weinig beroep gedaan op de NHG. Tel hierbij op dat, wanneer er wel beroep op de NHG werd gedaan, het ging om relatief lage bedragen en de positieve ontwikkelingen bij deze organisatie zijn verklaard.”

Huizenmarkt is robuust

De ‘coronamaanden’ zijn nog niet in de cijfers meegenomen, maar de ontwikkelingen op de huizenmarkt zijn niet van dien aard dat Verheul zich zorgen maakt. ,,Er is zoveel vraag naar huizen, de markt blijft gezond”, aldus Hans Bos. ,,Dat is belangrijk, want de NHG is als een noodfonds: De kas wordt in grote mate aangesproken als de huizenmarkt wel achteruit gaat, huizenbezitters in geldelijke problemen komen en de NHG voor hen in de bres springt om zoveel mogelijk woningbehoud te realiseren.”

Om de invloed van COVID-19 op de huizenmarkt te duiden: in de laatste drie maanden kwamen er slechts 58 zogeheten verliesdeclaraties bij geldverstrekkers zoals banken binnen. Dat komt volgens de NHG doordat huizenprijzen blijven stijgen. Zelfs wanneer mensen hun woning noodgedwongen moeten verkopen is daardoor de huizenopbrengst meestal voldoende om de hypotheekschuld af te betalen.

NHG-garantie nog meer in trek

Er werd in de eerste drie maanden van het eerste kwartaal wel meer gebruik gemaakt van de NHG-garantie, maar dat had andere oorzaken. Ten eerste werden er simpelweg meer huizen met NHG-garantie gekocht dan in het laatste kwartaal van 2019. Het gaat hier om twintigduizend woningen, een stijging van vijf procent.  ‘Meer NHG’ kwam ook in ander opzicht niet voort uit nood maar uit ambitie: de NHG-garantie werd veel vaker dan voorheen ingezet om woningen te verduurzamen. Het gaat hier om een toename van bijna veertig procent naar afgerond vijfduizend huizen. Daarnaast werd de NHG ook veel meer ingezet voor het oversluiten van de hypotheek, het gaat hier om een stijging van 25 procent. Hans Bos: ,,Een cijfer dat rechtstreeks te koppelen is aan de hypotheekrentestand die nog altijd laag is.”

Gerelateerde berichten