Huizenkoper bindt zich terecht aan succes

Is de woningmarkt een atypische markt? Omdat wanneer de prijs van het product stijgt ook de verkoop toeneemt? Een gedragen economisch uitgangspunt is namelijk andersom, als de prijs daalt dan stijgen de verkopen.  Er zijn zogenaamde woningexperts die inderdaad vinden dat de woningmarkt dus atypisch is, maar dat is onzin. Toen ik op de middelbare school  mijn eerste lessen economie kreeg van meneer de Vries werd direct duidelijk  dat ‘in de markt twee begrippen, aanbod en vraag, allesbepalend zijn’. Is er van een bepaald product te weinig beschikbaar om aan de vraag te voldoen, dan stijgt de prijs. Is er geen schaarste maar een overschot, dan daalt de prijs.

Heel eenvoudig en dat basisbegrip is ook van toepassing op de woningmarkt. Met name in de stad Schagen maar ook steeds meer in het buitengebied overstijgt de vraag het aanbod en dus worden de woningen voor steeds hogere prijzen verkocht.

Nu kun je zeggen dat je een huis voor de lange termijn koopt. Dat je derhalve juist een woning in tijden van een recessie zou moeten kopen. Dit uit het oogpunt van het ‘beursprincipe’: je koopt een aandeel of obligatie op een lage koersstand in de verwachting dat deze investering in waarde gaat toenemen. Het verschil tussen een aandeel dan wel obligatie en een huis is dat de investeringskosten niet te vergelijken zijn. Aandelen kunnen je duizenden euro’s, misschien wel tienduizend euro kosten, maar geen particulier gaat er voor tonnen in. Een huis kost wel zoveel.

Wie heeft de zenuwen om honderdduizenden euro’s te investeren in recessietijd, als de woning waarschijnlijk in de periode daarna nog minder waard wordt? Waarmee je jezelf vervolgens voor de kop slaat, want je had het huis tegen een nóg aantrekkelijker tarief had kunnen kopen.  En er is geen zekerheid dat deze woning uiteindelijk nog op het prijsniveau van een hoogconjunctuur komt. En dan zijn er nog de uitzonderingen. Zo daalde in Den Helder in het derde kwartaal van 2018 de gemiddelde woningprijs met 1,2 procent terwijl elders de woningprijzen explosief stegen. Marktwerking blijft grillig kortom en mensen wapenen zich daar terecht tegen.

Mensen houden van zekerheid. Vrouwe Fortuna kun je aanroepen bij een loterij op televisie… Waar ik geen voorstander van ben, aanzetten tot gokken en de kas spekken van tv-personalities  is een slechte investering. Je kunt dan haar beter  aanroepen voor een vakantietripje met wat oude vrienden naar Vegas. Een gok nemen voor honderdduizenden euro’s is van een hele andere orde. Dus is het logisch als je kiest om een huis te kopen wanneer de prijzen in de lift zitten.

Al is het al omdat het thuis een hoop chagrijn ’s avonds bij het eten voorkomt wanneer je het verwijt krijgt dat je de woning te duur gekocht hebt omdat je te lang gewacht hebt.  Overigens kun je ook in die situatie jezelf redden: zolang er in Nederland elk jaar ruim 80.000 mensen instromen op de woningmarkt en de bouwproductie achterblijft kun je aan je partner vertellen dat de vraag voorlopig groter blijft dan het aanbod. De beste oplossing is nog altijd een huis kopen voor woongenot en de lange termijn. Daarmee nivelleer je conjunctuurschommelingen. En voor de risico’s op korte termijn: Laat je je daarvoor écht adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur die het beste met je voor heeft….

André Vendrig

directeur Verheul Groep,

Schagen, Anna Paulowna, Julianadorp, Wieringerwerf.

Gerelateerde berichten