Huizenmarkt Noordkop blijft relatief ontspannen

De regionale verschillen in huizenprijzen lopen op. Zo is een woning in Bloemendaal momenteel 5,5 keer zo duur als een huis in Delfzijl. Vorig jaar was dat nog 5,1 procent. Tegelijkertijd worden huizen in de meeste Nederlandse regio’s ook duurder. De gemiddelde prijs voor een woning was in het vierde kwartaal 269.000 euro, een kwartaal eerder was dat nog 264.000 euro. Verder werd 28 procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht en nam het aanbod van te koop staande woningen met dertig procent af. Niettemin bestempelt makelaarsorganisatie NVM de huizenmarkt in de Noordkop als ‘ontspannen’. Het is een benaming die u vooral relatief moet zien, want ook in onze regio stijgen de prijzen elk kwartaal: 9,1 procent in Den Helder, 8,2 procent in Hollands Kroon en 11 procent in de regio Schagen. Kanttekening hierbij is dat deze cijfers gedeeltelijk op prognoses zijn gebaseerd: de transactiecijfers van appartementen en hoekwoningen ontbreken nog. De officiële stijging van de transactieprijs blijft daardoor beperkt tot ‘maar’ 7,2 procent.

De vraag is hoe je dat woord maar moet interpreteren. Duidelijk is dat de huizenmarkt ook in de Noordkop aan het opwarmen is. Zo nam het aantal transacties van twee-onder-een-kap woningen met ruim veertien procent toe en nam het aantal dagen dat dit type woningen in de verkoop stond met ruim 35 af. Opvallend was dat er veel meer tussenwoningen verkocht worden: er was in de laatste maanden van 2017 sprake van een stijging van bijna 37 procent.

Toch blijft het effect van deze ontwikkeling op de prijs in de Noordkop mild in vergelijking met regio’s zuidelijker in Noord-Holland. De stijging van de transactieprijs van twee-onder-een-kap en vrijstaand bleef onder de vijf procent, die van een tussenwoning steeg overigens wel met ruim twaalf procent. In absolute prijzen genomen ben je in de Noordkop voor een woning echter nog steeds een stuk goedkoper uit dan bijvoorbeeld in Alkmaar. De verwachting is echter wel dat door de verhitte woningmarkt in de steden huizenkopers steeds meer naar het landelijk gebied gaan kijken. Veelzeggend is dat het aantal verkopen daalde in het vierde kwartaal met zes procent. Omdat mensen steeds minder mogelijkheden hebben om in de Randstad een woning te kopen, ook door de scherpere financiële spelregels, worden ze naar onze inschatting gedwongen vroeg of laat elders te kijken. Wie een woning in de eigen regio wil kopen, doet er dan ook goed aan snel actie te ondernemen.

André Vendrig
directeur Verheul Groep,
Schagen, Anna Paulowna,
Wieringerwerf, Julianadorp.
Tel. 0223 – 52 17 50
Website: www.phverheul.nl

Gerelateerde berichten

5 november 2021

Verhuizing Verheul Schagen