Huizenmarkt Noordkop ontwikkelt zich explosief in derde kwartaal

De huizenmarkt in de Noordkop ontwikkelt zich explosief. De huizenprijzen in Schagen en Hollands Kroon zijn ten opzichte van het derde kwartaal van 2015 met 16,6% gestegen. In Den Helder stegen de huizenprijzen zelfs met 21,2%. Daarmee bevestigt brancheorganisatie NVM, zoals ook de Verheul Groep al eerder in een nieuwsbericht en in regionale media meldde, dat er sprake is van een inhaalslag in de Noordkop aangaande de huizenmarkt. Niettemin in absolute prijzen gemeten blijven de huizenprijzen in de Noordkop aantrekkelijker dan de meeste andere Noord-Hollandse gemeenten.

Lees in dit verband ook het verhaal van Madelon Freerkstra dat eind deze week op deze site gepubliceerd wordt: het is nog steeds mogelijk voor starters om een woning te kopen in de Noordkop maar haast is wel geboden, ook omdat de leenmogelijkheden vanaf 2017 door nieuwere strengere regels vanuit de overheid en een stijgende hypotheekrente minder worden.

Terwijl het aantal transacties blijft toenemen en de prijzen doorstijgen, groeit daardoor volgens de NVM ook de tweedeling op de woningmarkt steeds meer. Die kloof gaapt niet alleen tussen ‘stad’ en ‘platteland’ en tussen huur en koop, maar het afnemende aanbod aan te koop staande woningen zorgt ook voor een tweespalt tussen verkopers en kopers. Die eerste groep komt relatief makkelijk van zijn woning af, terwijl de woningmarkt voor steeds meer kopers – met name starters – moeilijk toegankelijk wordt, vooral in de oververhitte regio’s.

Fors meer transacties

In het afgelopen kwartaal wisselden ruim 41.000 bestaande koopwoningen van eigenaar. Dat is 15% meer dan een jaar geleden. Op de totale bestaande koopwoningmarkt gaat het naar schatting om totaal 53.500 transacties. De laatste vier kwartalen registreerde de NVM in totaal bijna 159.000 transacties van bestaande koopwoningen bij haar makelaars (ruim 206.500 transacties voor de gehele markt).

Gemiddeld steeg de woningprijs in het derde kwartaal met maar 1,3% maar er zitten dus uitschieters bij zoals de Noordkop en de regio Amsterdam waar de prijzen op jaarbasis met dik 22% omhoog zijn gegaan.

 

Langere looptijd

De looptijd van verkochte woningen bedraagt nu 80 dagen, 17 dagen minder dan een jaar geleden. Het aantal woningen dat in Nederland te koop staat, neemt steeds sneller af. Halverwege het 3e kwartaal 2016 (de peildatum voor het aanbod) stonden er bij NVM-makelaars ruim 101.000 woningen in aanbod. Dat is 24% minder dan een jaar geleden. Ook vergeleken met een kwartaal eerder is er sprake van een daling van het woningaanbod van meer dan 9%.

In de totale bestaande koopwoningmarkt telt het woningaanbod nu 131.000 woningen. NVM-voorzitter Ger Jaarsma: “De verkopers spinnen garen bij het krimpende aanbod en kopers hebben steeds minder keuze.” Een potentiële koper kon in het 3e kwartaal 2016 gemiddeld kiezen uit ruim 7 woningen. De verkoopkans van woningen, die te koop komen, neemt verder toe. 54% van de nieuw in aanbod gekomen bestaande koopwoningen is binnen 90 dagen verkocht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde berichten