Huizenprijzen namen in juli weer een hoge vlucht

En weer zijn de prijzen van huizen omhoog gegaan. En weer gaat het om een percentage dat de oogleden doet knipperen. 16,3 procent, zoveel duurder werden woningen in juli gemiddeld. Dat is de sterkste prijsstijging sinds oktober 2003 toen woningen met een even hoog percentage in prijs omhoog schoten. Alleen zijn in absolute prijs huizen nu veel prijziger dan toen. Er moet nu gemiddeld 395.786 euro voor een woonhuis worden neergeteld. Dat is ten opzichte van het dieptepunt van de financiële crisis, juni 2013, maar liefst 74 procent duurder.

Is er aan de horizon een trendbreuk zichtbaar? Nee is het antwoord. Weliswaar nam het aantal beklonken overdrachten bij de notaris af, maar alleen als juli 2020 als richtpunt werd genomen. Ten opzichte van een jaar geleden werden er 19.043 transacties genoteerd hetgeen een significante daling van 16 procent was. Echter, in 2021 nam het aantal woningtransacties toe. Er vonden in de eerste zeven maanden 140.000 woningtransacties plaats en dat is zeven procent meer dan in de eerste zeven maanden van 2020.

Bij het tv-programma EénVandaag werden maandag 23 augustus, buiten de schaarste in woningaanbod en de lage rente, nog een aantal oorzaken van de snel stijgende huizenprijzen benoemd. Zoals het feit dat investeerders in onroerend goed over de huurinkomsten nauwelijks belasting betalen. Dat stimuleert niet alleen grote bedrijven, maar ook particulieren om woningen aan te kopen en die commercieel te verhuren. Ook de zogeheten jubelton, waarbij ouders belastingvrij honderdduizend euro kunnen schenken aan een kind om een huis te kopen, wekt prijsstijgingen in de hand. Tegelijkertijd worden woningcorporaties door de verhuurdersheffing geremd om sociale huurwoningen te bouwen en blijkt de verhoging van de overdrachtsbelasting van twee naar acht procent volgens het onderzoeksprogramma een maatregel die te omzeilen valt. Conclusie: voor wie een koopwoning kan bekostigen, doe het snel, want de situatie wordt er voorlopig niet beter op.

Gerelateerde berichten