Hypotheekrente lijkt nu echt te gaan stijgen

Er waren al kleine tekenen, maar die werden steeds in de kiem gesmoord. Nu lijkt de hypotheekrente echter echt te gaan stijgen. Marktleider Rabobank heeft ze vorige week reeds verhoogd, net als een aantal andere hypotheekverstrekkers waaronder de ING. Het gaat daarbij niet om enkele honderdsten procentpunten zoals eerder in het jaar, maar tariefstijgingen die boven de 0,05 of zelfs 0,15 procent zitten.

Marktdeskundigen verwachten in de komende tijd een verdere stijging van de hypotheekrente. Zeker als centrale banken langzaam minder zware middelen in gaan zetten om de economie te ondersteunen.

Het einde van het historisch lage rentepeil lijkt daarmee in zicht, al verwacht Klaas Knot, directeur van De Nederlandsche Bank, dat die niet meer zo hoog wordt als in het verleden. In de jaren negentig lag de hypotheekrente nog standaard boven de zes of zeven procent, Knot denkt dat ze niet meer boven de vier procent gaat uitkomen. Redenen zijn volgens hem onder meer een vergrijzende wereldbevolking die meer gaat sparen en het feit dat de Nederlandse economie steeds meer een dienstverleningseconomie wordt, waardoor er minder investeringen nodig zijn.

Hoe dan ook gaat de stijgende hypotheekrente maatschappij-breed pijn doen. En dat in een tijd dat de aanschafkosten al historisch hoog zijn. ,,Ons advies blijft dan ook hetzelfde: wie kan kopen, koop nu want de huizenprijzen gaan niet dalen en daar komt een stijgende hypotheekrente nog eens bovenop”, aldus Hans Bos, Directeur Makelaardij en Hypotheken bij Verheul

Voor een hypotheek dertig jaar vast met NHG-garantie is nu het tarief gemiddeld 1,54 procent. Ook de tarieven voor andere rentevaste periodes kennen een stijging. Een overzicht:

• 10 jaar vast, met NHG: 1,02%
• 10 jaar vast, zonder NHG: 1,4%

• 20 jaar vast, met NHG: 1,35%
• 20 jaar vast, zonder NHG: 1,79%

• 30 jaar vast, met NHG: 1,54%
• 30 jaar vast, zonder NHG, 2,03%

Gerelateerde berichten

5 november 2021

Verhuizing Verheul Schagen