Hypotheekrentes dalen naar historisch laagterecord

Hypotheekrentes dalen naar historisch laagterecord

De hypotheekrentes zijn in 2021 gedaald naar een historisch laag niveau. Zowel de rente voor 20 jaar vast als 30 jaar vast daalde met bijna 17 procent. Kortlopende renteperiodes doken onder de 1 procent aan hypotheekrente die huizenbezitters elke maand moeten betalen. De coronacrisis heeft volgens onderzoeksinstituut Rente.nl dan ook maar een beperkt invloed gehad op de hypotheekrentes, mede dankzij het ruimhartige monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Ook voor dit jaar denkt Rente.nl dat corona maar beperkt de hypotheekrente beïnvloedt, wederom dankzij de visie van de ECB en dankzij stimuleringsmaatregelen van nationale overheden.

De hypotheekrente voor 20 jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie stond op 1 januari 2020 op 1,48 procent, een jaar later was dat 1,23 procent. Die met een looptijd van 30 jaar daalde van 1,89 procent naar 1,57 procent.

De reden van deze forse dalingen is volgens Rente.nl, naast de reeds genoemde punten, dat de vraag naar langlopende hypotheken groot is. Niet alleen als men een nieuw huis wil kopen, maar ook vanwege de vele oversluiters die in 2020 wilden profiteren van de lage rentestand. Verder roerden investeerders zich vorig jaar nog meer dan gebruikelijk op de huizenmarkt, omdat de overdrachtsbelasting voor mensen die een huis kopen die niet hun hoofdverblijf is, per 1 januari 2021 is gestegen van 2% naar 8%.

Bij kortere rentevaste periodes, over 5 of 10 jaar, waren de dalingen minder spectaculair, maar de rentestand voor dit type hypotheken was al erg laag. Voor 5 jaar vast daalde de hypotheekrente van 0,9 naar 0,75 procent, 10 jaar vast ging van 1,05 procent omlaag naar 0,97 procent.

 

 

Gerelateerde berichten