Hypothekenmarkt blijft in de lift zitten

Hypothekenmarkt blijft in de lift zitten

De economie mag dan moeilijker draaien, dat geldt niet voor de huizenmarkt. Het tweede kwartaal van 2020 liet een stijging van 40 procent van het aantal hypotheekaanvragen zien. Dit komt vooral door de zogeheten oversluiters (het oversluiten van de hypotheek voor een gunstiger rentepercentage) en door woningbezitters die, aangespoord door de lage rentepercentages, een tweede lening afsloten.

Een en ander komt naar voren uit gegevens die Hypotheken Data Netwerk (HDN) vandaag (maandag 6 juli) over de maanden april, mei en juni naar buiten heeft gebracht. De cijfers van HDN kunnen als zeer betrouwbaar gezien worden. Het bedrijf regelt de datacommunicatie tussen hypotheekadviseurs en -verstrekkers en heeft daardoor zicht op ruim 80 procent van de markt.

Overigens nam niet alleen het aantal oversluiters en het aantal mensen die een tweede hypothecaire lening beoogden toe: ook was er een stijging van 15 procent te zien van het aantal consumenten dat een aanvraag deed voor het kopen van  een huis. In absolute aantallen ging om het bijna 80.000 personen. De HDN stelt dat ‘de aanvragen voor koopwoningen blijven toenemen al gaat het iets minder hard dan in het eerste kwartaal 2020’ .

De gemiddelde waarde waarvoor hypotheekaanvragen werden gedaan kwam uit op 380.000. Dat is, in vergelijking met 2019,  een toename van 9 procent. De woningmarkt wordt ook steeds robuuster voor schommelingen doordat woningzoekers ook steeds meer eigen geld meenemen. Inmiddels gaat dat om gemiddeld bijna 35.000 euro, twee procent meer dan in het vorige jaar.

Onderwijl blijven woningen steeds duurder worden. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde onlangs dat de gemiddelde woningprijs in mei op het hoogste niveau ooit, op gemiddeld 333.000 euro, lag.

Wilt u oversluiten of een hypotheek regelen voor uw nieuwe woning, dan bent u van harte welkom bij de onafhankelijke adviseurs van Huis&Hypotheek Noordkop in Julianadorp, Anna Paulowna, Schagen en Wieringerwerf.

Gerelateerde berichten