Je koopt een huis om gelukkig te worden

Toen ik de afgelopen dagen de aanmoediging van banken las om nu je eerste huis te kopen, moest ik aan de woorden van mijn schoonvader denken: ‘Als je koopt, komt het naar je toe. De lusten én de lasten. Als je huurt, betaal je aan een ander en heb je minder zorgen’. De werkelijkheid is anders dan wat reclame ons wil laten geloven.
Als je kijkt naar de feiten dan zouden die banken wel eens gelijk kunnen hebben. Ja, de huizenprijzen en de hypotheekrente zijn laag. De huren blijven stijgen.

In 2015 worden regels voor de hypotheekverstrekking weer iets scherper.
Toch ervaar ik deze geluiden als plat. Ik geloof het niet echt, omdat ik iets mis dat altijd belangrijk is bij het kopen van een huis. Bij het eerste koophuis even zeer als bij het tweede of derde. Doorslaggevend is naar mijn idee ‘het gevoel’.
Volgens mij koop je een huis ook, en misschien wel juist, om gelukkig te worden.

Om een eigen plek te hebben waar je je geborgen voelt, waar je geniet, waar je trots op bent. Je koopt een huis om dicht bij je werk te zijn, bij je kinderen, kleinkinderen, familie, school, bakker of slager. Hoe verschillend die redenen ook zijn, een huis moet altijd de kwaliteit van je leven verrijken. Dat aspect mis ik.

Natuurlijk gaat het bij ons als onafhankelijke adviseur ook om de harde middelen
(geld, rente, regels, prijzen, aktes), maar altijd vanuit dat ene lange termijn perspectief: kwaliteit van leven mogelijk maken, zonder al te veel financiële zorgen.

Gerelateerde berichten