Jong is aantrekkelijk en zit in het verdomhoekje

Inspirerend nieuws zondagavond op het NOS Journaal: voor het eerst in 36 jaar krijgt het Tata Steel Chess Tournament weer een Nederlandse winnaar. Jorden van Foreest volgt als Nederlandse winnaar het levende schaakicoon Jan Timman op die in 1985 zegevierde. De 21-jarige Groninger verslaat na een zenuwslopende en vooral spectaculaire barrage een andere Nederlander: Anish Giri. Twee Nederlanders die strijden om de eindzege: het is een uniek beeld die wellicht de beste schaker ooit,  Garry Kasparov, de uitroep ‘great news for a great chess nation’ doet ontlokken.

Nederland is altijd een groot handelsland geweest. Het feit dat twee Nederlanders in dé denksport pur sang de blikvangers waren in de finale van het ‘Wimbledon van het schaken’ is meer dan reclame voor de schaaksport. Het is ook PR voor ons opleidingsland in de breedste zin van het woord, want schaken staat voor inhoud, uithoudingsvermogen en mentale weerbaarheid. Het is om die reden dat Verheul nu al jaren hoofd jeugdsponsor is van de lokale club Magnus Anna Paulowna Chess. Wij willen kinderen niet alleen fysiek stimuleren zich te ontwikkelen, maar ook qua denkkracht, creativiteit en mentaliteit.

Dat is hard nodig, want het beeld van het toernooi in Wijk aan Zee is niet de maatschappelijke werkelijkheid voor jongeren. Neem het besluit om per 1 januari de overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt af te schaffen. Dat zou ze meer kans moeten geven op de woningmarkt. Voorlopig is enig effect van de maatregel nog niet te zien. Sterker nog, de Rabobank en de notarissen verwachten juist een tegengesteld effect. Ze denken dat starters het geld dat ze besparen zullen gebruiken om meer te bieden op woningen. Het gevolg is dat de huizenprijzen nog verder stijgen terwijl het aanbod al zo beperkt is. Ook al doordat beleggers in december op grote schaal huizen hebben gekocht, omdat zij sinds 1 januari juist meer overdrachtsbelasting moeten betalen.

Een oplossing zou kunnen zijn om voor starters ‘deel-uitzonderingen’ te maken. Bijvoorbeeld om een deel van de hypotheek toch aflossingsvrij te kunnen afsluiten. Dat zou hun kansen op een hypotheek fors vergroten. Waarbij je zou kunnen vastleggen dat, wanneer hun inkomen boven een bepaalde norm stijgt, ze ook gaan aflossen. Het lijkt er echter op dat de kruistocht tegen dit type hypotheek alleen maar aan kracht wint: in De Volkskrant stond onlangs nog een artikel dat banken nog pro-actiever te werk willen gaan. Ze willen mensen persoonlijk benaderen en waarschuwen voor het feit dat wanneer hun termijn afloopt ze in één keer het hele bedrag moeten ophoesten. Dit lijkt rationaal beleid, maar ook overbodig in een tijd dat huizen meer waard zijn dan ooit: wie verkoopt, gedwongen of niet, profiteert van een overwaarde. Bovendien getuigt het van slechte timing nu zoveel gezinnen getroffen worden door de coronacrisis.

In die gezinnen zijn niet alleen ondernemers, maar vooral ook de kinderen de dupe van deze coronacrisis. Online onderwijs haalt het niet bij onderwijs in de klas. Hierdoor kunnen wij onze kinderen niet goed voorbereiden op de eisen van deze tijd. Eenmaal doorgestroomd naar het vervolgonderwijs, universiteit, HBO of MBO, zitten ze vast aan een leenstelsel met levenslange schuld. Hetgeen de kans op een huis nog kleiner maakt. Ik verwacht ‘Italiaanse toestanden’ met kinderen die tot hun veertigste bij hun ouders wonen. De keerzijde is, hoe erg is dat?! Eerlijk gezegd vind ik het nog heerlijk met onze oudste van 17 thuis. Maar of hij zo dadelijk met zijn hele gezin ‘nog te handhaven is’ is zeer de vraag.

Verder speelt dat jongvolwassenen vaak als eersten ontslagen worden, omdat ze een tijdelijk contract hebben. Dit alles doet de frustratie opkroppen en door corona zijn de ontspanningsmogelijkheden ook beperkt. We moeten als samenleving ook eens te rade gaan bij onszelf. Hoe begeleiden wij onze jeugd? En vooral ook: luisteren we voldoende naar hen? Luisteren we om te begrijpen of om te reageren en/of te veroordelen?

Verheul heeft met andere bedrijven in de financiële bedrijven wél een platform opgericht waarin talent stap voor stap wordt ontwikkeld. De  ROC Finance Academy leidt kinderen met interesse in de financiële sector op, inclusief stageplekken en baanzekerheid. Verder brengen we met het talentontwikkelingsprogramma Topkids jeugd op de basisschool in contact met topsporters en hun dagelijkse keuzes.  Dit soort concepten worden echter steeds zeldzamer. Tegelijkertijd weet Nederland zich nog altijd te profileren als een land dat jongeren naar een topniveau opleidt. Van Foreest genoot echter thuisonderwijs en Giri had zijn opleiding voor een belangrijk deel in het buitenland. Misschien is Nederland een beter handelsland geworden dan ooit te voren. Als we onze jongeren niet nu gaan opleiden met maatwerk en op niveau worden we straks door tal van landen ingehaald. En moeten we kennis importeren in plaats van dat we die kunnen vermarkten  voor export……. Dat doen we al met stroom, olie en koffiebonen. Laten we in godsnaam met kennis zelfvoorzienend zijn en blijven! Immers, overal waar je komt of bent, achter een schaakbord of bij een werkgever, je neemt jezelf mee!

André Vendrig

directeur Verheul Groep,

Schagen, Anna Paulowna,

Wieringerwerf, Julianadorp.

Tel. 0223 – 52 17 50

Website: www.phverheul.nl

Gerelateerde berichten