Lage hypotheekrente blijkt van geringe invloed op de huizenprijzen

De lage hypotheekrente van de afgelopen jaren blijkt, in tegenstelling tot veelvuldige berichtgeving in de media hierover, maar van geringe invloed te zijn op de huizenprijzen. Onderzoek van het Kadaster, nieuwssite nu.nl en vergelijkingssite Independer toont aan dat een combinatie van een florerende economie, stijgende overwaardes, omdat er meer wordt afgelost, stijgende lonen door een krappe arbeidsmarkt en schaarste in het woningaanbod tot de continue prijsstijgingen leiden. Dat laatste wordt nog eens versterkt door de invloed van beleggers op zoek naar rendement.

Het Kadaster kwam erachter dat de gemiddelde prijs van een koopwoning in vier jaar tijd in prijs toenam van 267.000 naar 401.000 euro, maar dat van die toename van 131.000 euro slechts 30.000 euro is toe te schrijven aan de grotere leencapaciteit van huizenkopers als gevolg van de lage rentestand.

Dat de invloed van de lage rente maar klein is, komt vooral bij de middeninkomens en hogere inkomens naar voren. Een huishouden met een inkomen van 110.000 euro per jaar, kan nu 630.000 euro lenen. Daarmee is de leencapaciteit ten opzichte van 2017 met slechts 5 procent omhoog gegaan, terwijl de huizenprijs intussen met 50 procent is gestegen.

Middeninkomens tussen de 40.000 euro en 60.000 euro zagen hun maximale hypotheek zelfs nauwelijks veranderen. Daarmee zijn huizen voor huishoudens dus wel degelijk duurder geworden, al is dat beeld genuanceerder als je de aflossing ziet als een soort spaarpot. Op verzoek van NU.nl bracht vergelijkingssite Independer de verschillen tussen 2017 en 2021 in beeld.


Bron: nu.nl en Independer.nl

Uit deze cijfers blijkt dat de maandlasten fors zijn gestegen, maar dat er door aflossing ook veel sneller vermogen wordt opgebouwd. Dat leidt indirect tot prijsstijgingen op de Nederlandse huizenmarkt, zo liet Klaas Knot eerder al weten op de vraag waarom de huizenprijzen in Nederland het hardst stijgen, terwijl de rente overal in Europa zo laag is. ,,We wijzen in dit land graag naar de lage rente als boosdoener, maar die is overal in Europa. Dus de resterende prijsstijging is made in Holland“, aldus de president van De Nederlandsche Bank in De Volkskrant.

Gerelateerde berichten