Lichtpuntje in woningmarkt

lichtpuntjeIn het tweede kwartaal zijn 20,2 procent meer woningen verkocht dan in de eerste drie maanden van 2012. De verkoopprijs van de gemiddelde woning is in dezelfde periode met 0,7 procent gedaald. De gemiddelde verkoopprijs van een woningbedraagt 215.000 euro. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De NVM is blij met deze opleving van de woningmarkt, maar waarschuwt dat er nog geen sprake is van een structureel herstel.
“Het is een lichtpuntje, dat kunnen we goed gebruiken,” zegt Hans Bos van Verheul Makelaardij. “De stijging lag in de verwachting, omdat er lang onzekerheid is geweest over wat er na 1 juli zou gebeuren met de lage overdrachtsbelasting. Veel mensen hebben om die reden de aankoop van een woning naar voren gehaald.”

De overdrachtsbelasting blijft op het lage niveau van twee procent. De NVM juicht dat toe, want “wij pleiten sinds jaar en dag voor structurele verlaging en liefst afschaffing van de verhuisboete”.

Volgens Hans Bos stellen verkopers zich meer in op de realiteit van de huidige markt. “Zij zetten hun huis tegen een reële prijs te koop. En dat stimuleert kopers.”

Gerelateerde berichten