Meer woningen te koop, maar de prijs daalt niet

,,Stel, er zijn honderd mensen die een brood willen kopen. Er waren twee broden, nu zijn er drie. Dat verandert niets aan de prijs.” Veelzeggende woorden van Frank Verwoerd van vastgoedadviseur Colliers dat traditioneel de Woningmarkt Barometer vaststelt. Hij concludeert wat Verheul in de praktijk had gezien: ja, het aanbod van beschikbare woningen is gestegen maar de toename is te gering om voor een prijs-dempend effect te zorgen.

Integendeel, zelfs, want in vergelijking met de periode van 10 tot en met 30 mei vorig jaar wordt er nu gemiddeld 11,4 procent meer betaald voor een huis. En dat terwijl het woningaanbod, vooral in de afgelopen twee maanden als gevolg van de coronacrisis, met 33,5 procent is gestegen.  Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2020 staan er nu landelijk 6200 huizen meer te koop. Met Amsterdam zoals zo vaak als trendsetter: in de hoofdstad kwamen sinds eind maart 869 woningen op de huizenmarkt bij, goed voor een stijging van 44 procent.

En toch is dit alles een druppel op de gloeiende plaat. In de Woningmarkt Barometer wordt daarin gewezen naar Rotterdam waar in 2014 ruim 66 huizen te koop stonden en nu maar iets meer dan 1500. Kortom, de grote vraag naar huizen maakt dat de prijzen blijven stijgen. De Woningmarkt Barometer geeft daarin een reëel beeld, want hier zijn de makelaarsorganisaties NVM, VBO en Vastgoedpro bij aangesloten. Deze drie organisaties samen dekken 95 procent van de markt. Verheul is NVM makelaar met 3 kantoren en 10 medewerkers in de kop van Noord-Holland.

Gerelateerde berichten