- 7 december 2021
- Nieuws
Met inkomen van iets meer dan 45.000 euro is kopen huis hoofdpijndossier
Voor wie jaarlijks iets meer verdient dan 45.000 euro, de grens waarboven je geen recht hebt op een sociale huurwoning, is het kopen van een huis een zeer moeilijke opdracht geworden als je niet reeds een huis bezit. In 29 gemeenten in Nederland is voor deze categorie helemaal geen huis meer te koop, in andere delen van Nederland is voor deze doelgroep minder dan 10 procent van de koopwoningen haalbaar. Dat blijkt uit een rapport van het Kadaster dat de ontwikkelingen op de huizenmarkt in de afgelopen jaren heeft geanalyseerd.
Het Kadaster concludeert dat drie groepen in de Nederlandse samenleving buiten de boot vallen: mensen onder de 30 jaar, eenverdieners en starters. Zij gaan meer en meer op zoek in de buitengebieden naar een betaalbaar huis of kopen samen met iemand anders een huis -dat hoeft niet per se een partner te zijn- omdat er simpelweg geen andere optie is om aan een koopwoning te komen.
Ter vergelijking: de drie groepen konden vier jaar geleden in slechts vier gemeenten geen huis kopen. Sindsdien zijn zoals bekend de huizenprijzen in steeds sneller tempo duurder geworden. Daartegenover staat dat door de lage rente mensen meer kunnen lenen, tot wel 30.000 euro meer dan in 2017, maar dat staat in geen verhouding tot de veel sneller in prijs gestegen woningen.
Huizenbezitters profiteren van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. In 2017 kochten doorstromers woningen die gemiddeld 40.000 euro in prijs hoger waren dan starters, dit jaar is dat verschil 71.000 euro.