Nederland ook mondiaal in de top qua ontwikkeling huizenprijzen

De stijging van de Nederlandse huizenprijzen valt ook internationaal op. Nederland staat met een stijgingspercentage van 11,3 procent sinds het begin van de coronacrisis in de mondiale top tien. Dat blijkt uit de Global House Price Index van het onderzoeksbureau Knight Frank Research. Dit bureau nam 56 landen onder de loep. Opvallendste conclusie: de huizenprijs stijgt wereldwijd hard, met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3 procent sinds COVID-19 uitbrak.

 Koploper is Turkije waar huizen gemiddeld maar liefst 32 procent duurder werden in het afgelopen jaar. Nieuw-Zeeland staat op de tweede plaats met 22 procent en Luxemburg op plek drie met 16 procent. Slechts in vier landen daalde de huizenprijs in de laatste twaalf maanden en dan ging het nog slechts om een daling van minder dan twee procent: in Maleisië, Marokko, India en Spanje.

Volgens Knight Frank Research gingen de huizenprijzen voor het laatst voor de financiële crisis zo hard omhoog. Het onderzoeksbureau stelt dat de stijging komt door fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen die zijn genomen om economieën wereldwijd te ondersteunen. Door de lage rente kunnen mensen meer geld lenen voor een huis, waardoor de prijzen stijgen.

Gerelateerde berichten