Nederlandse huizenmarkt breekt alle records

Het eerste kwartaal van 2018 is alweer om en het lijkt erop dat de lijn van het vierde kwartaal van 2017 zich doorzet. Destijds zijn er ruim 66.000 bestaande woningen verkocht. Dat is het hoogste aantal in een kwartaal ooit. Een en ander blijkt uit onderzoek van het CBS en het Kadaster naar bestaande particuliere koopwoningen. Met de nieuwe cijfers is het record van het voorgaande kwartaal verbroken. Met het nieuwe record is een bedrag gemoeid van bijna 18 miljard euro. De woningprijzen stegen gemiddeld met 8,2 procent.

De prijsstijging gaat harder dan in andere landen, zo blijkt uit onderzoek van vastgoedontwikkelaar Calcasa. In de vergelijking werden alle grote lidstaten van de EU meegenomen, plus Noorwegen en Zwitserland. Uit het onderzoek bleek Nederland tot de top drie van prijsstijgingen te behoren. Alleen Portugal en Ierland gingen Nederland voor, met een prijsontwikkeling van respectievelijk 12,5 procent en 11,8 procent in 2017. Beide landen werden samen met Italië, Griekenland en Spanje het hardst door de kredietcrisis getroffen. Dit had uiteraard ook zijn weerslag op de woningprijzen van deze landen. Zo liggen de woningprijzen in Portugal en Ierland als enige weer boven het niveau van vóór de kredietcrisis.

Niettemin is de prijsstijging ook in Nederland fors te noemen: in de afgelopen drie jaar is de gemiddelde woningprijs in Nederland met 20,9 procent gestegen. Alleen in Ierland, Portugal en Zweden zijn de woningprijzen harder gestegen: met respectievelijk 29,8 procent, 29,1 procent en wederom 29,1 procent.

De stijging in de woningprijzen is onder andere te wijten aan het feit dat het in Nederland financieel makkelijker is om een woning te kopen dan in het buitenland, bijvoorbeeld door de hypotheekrenteaftrek en het gedeelte van de woningwaarde dat je kunt lenen. In Nederland konden kopers bovendien tot 1 januari dit jaar een hogere hypotheek krijgen dan in andere landen. Niet alleen voor de prijs van de woning, maar ook voor de financiering van belastingen kon een hypotheek afgesloten worden. In Duitsland en België moesten kopers eerder eigen geld inleggen, dat is nu ook in Nederland zo.

De boodschap van de nationale én internationale huizenontwikkelingen is duidelijk: wanneer u een huis wilt kopen, onderneem dan snel actie. Het ziet er namelijk niet naar uit dat de prijsstijgingen gaan stoppen.

André Vendrig
directeur Verheul Groep,
Schagen, Anna Paulowna,
Wieringerwerf, Julianadorp.
Tel. 0223 – 52 17 50
Website: www.phverheul.nl

Gerelateerde berichten

5 november 2021

Verhuizing Verheul Schagen