Negatieve rente voor rijke spaarders bij ING

Na ABN/AMRO gaan rijke spaarders ook bij ING vanaf 1 april geld betalen om hun spaargeld bij de bank onder te brengen. Net als die andere grote Nederlandse bank berekent de ING een negatieve spaarrente van 0,5 procent, het verschil is dat ABN/Amro die berekent aan klanten met meer dan 2,5 miljoen op de bank en ING aan klanten die een vermogen hebben van meer dan een miljoen.

Een ander verschil is dat ABN/Amro de spaarrente voor overige spaarders verlaagde tot nul procent, terwijl ING spaarders met een bedrag tot en met een ton op de bank ontziet: zij houden de huidige rente van 0,01 procent. ING en Rabobank zijn echter tegelijkertijd de enige banken die niet beloofd hebben dat zo’n negatieve spaarrente voor spaartegoeden tot 100.000 euro er in de toekomst nooit komt. Andere banken, zoals ASN Bank, SNS Bank, Regio Bank en ook ABN AMRO, hebben wél toegezegd dat de spaarrente voor particulieren met een vermogen tot een ton nooit negatief wordt.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën kijkt met een kritisch oog naar de ontwikkelingen. Hij merkte in december op dat hij nu een verbod op een negatieve spaarrente niet overweegt, maar in de toekomst misschien wel. Wanneer het voor spaarders niet meer mogelijk is om te sparen zonder ervoor te hoeven betalen, wil de minister een verbod overwegen

Gerelateerde berichten