Nibud wil dat inkomen tweeverdieners zwaarder weegt bij hypotheek

Een week dat Klaas Knot, directeur van De Nederlandsche Bank, de huizenmarkt met zijn uitspraken verder onder druk zette, kwam er eindelijk een lichtpunt van het Nibud. Het Instituut voor Budgetvoorlichting kwam gisteren naar buiten met haar mening dat het inkomen van tweeverdieners zwaarder moet wegen bij het bepalen van de hoogte van de hypotheek. Zij moeten kortom meer kunnen lenen. Dat voorstel staat in het adviesrapport dat het instituut maandag aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.

Het is welkom nieuws nadat Knot vorige week aan journalisten uitte dat de risico’s op de huizenmarkt zijn toegenomen door gestegen prijzen en risicovol gedrag van kopers. Daardoor heeft de DNB bepaald dat zes Nederlandse banken meer bufferkapitaal in huis moeten hebben voor de hypotheken die zij op de balans hebben. Het gaat in totaal om drie miljard euro extra kapitaal die ze in kas moeten hebben voor het geval de huizenmarkt in elkaar stort en hypotheken niet terugbetaald worden.

Volgens Knot voelen banken de pijn als de huizenmarkt begint te kantelen en consumenten uit angst minder gaan uitgeven. Dat heeft namelijk effect op de inkomsten van bedrijven die mogelijk financiële zorgen krijgen en dan komen hun betalingen (leningen) aan de banken in het geding.

Het is waarschijnlijk dat financiële instellingen door de bepalingen van de DNB nog meer zekerheid wensen bij mensen die een hypotheek aanvragen. De visie van het Nibud is dan ook een welkome verlichting. Momenteel wordt een tweede inkomen voor 70 procent meegeteld bij het bepalen van de hoogte van de maximale hypotheek. Het Nibud adviseert om dit aandeel vanaf 2020 te verhogen naar 80 procent.

Als de regels hetzelfde blijven, kunnen alleen huishoudens die in 2020 meer gaan verdienen een hogere hypotheek krijgen. Huishoudens die hetzelfde blijven verdienen, kunnen iets minder lenen vanwege prijsstijgingen. Daarom stelt het Nibud voor om het inkomen van tweeverdieners voor een groter deel mee te laten tellen.

Ook adviseert het instituut om kopers een hogere hypotheek te bieden als ze een zeer zuinige woning kopen en/of energiebesparende maatregelen nemen. Dat geldt zowel voor nieuwe als bestaande hypotheken, aldus het Nibud. Hierbij kunnen bedragen oplopend tot 25.000 euro buiten beschouwing worden gelaten.

Gerelateerde berichten