Nieuw record: meer dan 50 procent van bestaande huizen boven vraagprijs verkocht

Het tweede kwartaal heeft een nieuw record opgeleverd. Maar liefst 51,7 procent van de bestaande woningen ging boven de vraagprijs van de hand. Het is volgens makelaarsorganisatie NVM voor het eerst in de historie dat dit percentage boven de 50 procent is uitgekomen. Sowieso zette de stijgende trend zich voort. De gemiddelde verkoopprijs steeg bijvoorbeeld naar 335.000 euro, dat is negen procent meer dan het tweede kwartaal van 2019.

Hoewel er wel wat minder woningen verkocht werden dan het voorjaar van 2019, blijven woningen door de grote krapte op de woningmarkt duurder worden. De NVM en Verheul, dat bij de NVM aangesloten is, zijn dan ook eensgezind in hun visie: de coronacrisis heeft niet of nauwelijks invloed op de woningmarkt.  Onno Hoes, voorzitter van de NVM, zegt daarover dat ‘de consument niet op de korte maar de lange termijn denkt, omdat men vertrouwen heeft in de veerkracht van de Nederlandse economie’.

Nieuwbouw door de grens van vier ton

Nieuwbouw blijft het meest in trek bij woningzoekers. Het aantal verkochte bouwkavels en nieuwbouwwoningen steeg met acht procent ten opzichte van de maanden april, mei en juni van 2019. Het gaat in concrete cijfers om 7200 kavels en huizen. De gemiddelde prijs is daarbij door de grens van de vier ton gedoken: voor een nieuwbouwwoning ben je inmiddels gemiddeld 401.000 euro kwijt hetgeen negen procent meer is dan vorig jaar. Verder is de gemiddelde prijs voor een vierkante meter grond met acht procent omhoog gegaan. Hans Bos, Directeur Makelaardij bij Verheul: ,,Een gemiddelde woningprijs van boven de vierhonderdduizend euro voor een nieuwbouwwoning, ook dat moet een  record zijn. Dat onderstreept nog maar eens dat er maar één remedie tegen deze woningnood is: Bouwen, bouwen en nog eens bouwen.”

De NVM wees wel op nog een ander record: een woningzoeker had in het afgelopen kwartaal de keuze uit gemiddeld 2,7 huizen. Dat is het laagste gemiddelde van deze eeuw. Ook stonden er halverwege het tweede kwartaal slechts 33.500 woningen in de verkoop.

Gerelateerde berichten