Nieuwe laagterecords voor hypotheekrente

De hypotheekrente is in de afgelopen dagen tot nieuwe recordlaagtes afgezakt. Voor het eerst is het zelfs mogelijk een hypotheek met de volledige looptijd van dertig jaar vast te zetten voor een rente onder de twee procent. Onder meer de Belgische bank Argenta heeft hiertoe besloten. Ter vergelijking: in 2010 lag de dertigjaars hypotheekrente nog bijna op zes procent.

Bron: HomeFinance.nl

De rente van 1,99% geldt voor een annuïteiten- of lineaire hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie en een rentevaste periode van dertig jaar. Voor de duidelijkheid: niet alleen de lange rentevaste periode daalt. Ook bij de eenjaars rente (0,84%) en de vijfjaarsrente (0,99%) biedt het Belgische Argenta sinds deze week een wel hele scherpe hypotheekrente. Bij de vijfjarige rentetermijn moet Argenta de leidende positie wel delen met Centraal Beheer.

Om een indruk te geven hoe snel de hypotheekrentes dalen, zijn de ontwikkelingen sinds 1 januari tot nu onder de loep genomen:

Bron: HomeFinance.nl

Voor huizenbezitters en oversluiters is de dalende rente goed nieuws. Datzelfde geldt voor mensen met een consumptieve lening, al zijn die rentes niet zodanig gedaald als de hypotheekrentes. Voor pensioenfondsen en spaarders zijn de rentedalingen echter meer dan vervelend. Het einde lijkt bovendien nog niet in zicht: veel analisten verwachten in de komende periode een verdere daling van de rentes.

 

Gerelateerde berichten