Noordkop is nu het beste alternatief voor oververhitte woningmarkt in de Randstad

De kloof tussen de oververhitte woningmarkt in de Randstad en de landsdelen daarbuiten dreigt steeds groter te worden. Het steeds kleiner wordende aantal woningen dat te koop staat, zorgt ervoor dat starters steeds moeilijker een woning kunnen kopen, waarschuwt makelaarsvereniging NVM. De Noordkop is daardoor een steeds interessanter alternatief voor een steeds grotere doelgroep. Maar het is wel zaak dat u er snel bij bent! 

Veelzeggend is dat de NVM uitgaat van een prijsstijging van 7,5 procent in Hollands Kroon en de gemeente Schagen en zelfs meer dan 12 procent in Den Helder. In Amsterdam daarentegen wordt een percentage van zes procent genoemd. In absolute bedragen genoemd is de Noordkop nog altijd een stuk goedkoper dan de hoofdstad en die trend werd in het derde kwartaal nog versterkt. Sterker, in Amsterdam, waar de prijs van een koopwoning in het afgelopen kwartaal met 22 procent steeg ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, ziet de NVM problemen ontstaan. Ook in steden als Utrecht, Groningen, Zaanstreek is het krappe aanbod volgens voorzitter Jaarsma ronduit ‘zorgelijk’. Er is volgens de NVM sprake van een ‘spijkerharde verkopersmarkt, met enorme prijsstijgingen, opdrogend aanbod en zeer korte verkooptijden’. 

Goed alternatief

De Noordkop zou in dit licht bezien een goed alternatief voor woningzoekers kunnen zijn, zeker gezien de allerlaatste cijfers die een indicatie geven dat de Noordkop een eerste voorzichtige stap richting een inhaalslag zet. Kortom, nu kopen houdt in dat je profiteert van maximaal voordeel: een lage rente en een nog relatief lage huizenprijs.

Dat is zeker voor de jongste doelgroep niet alleen aantrekkelijk maar misschien wel een must. Door het tekort aan koopwoningen dreigt de woningmarkt namelijk steeds moeilijker toegankelijker te worden voor starters, die aangejaagd door de lage rente naarstig op zoek zijn naar een koopwoning. In het derde kwartaal van dit jaar werden volgens de NVM ruim 41.000 huizen verkocht, 15 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De gemiddelde prijs steeg in een jaar tijd met 7,4 procent. 

Verkoop huis gaat sneller

Illustratief voor de oververhitting van de huizenmarkt is dat een huis gemiddeld 80 dagen in de verkoop staat, dat is 17 dagen minder dan een jaar geleden. Daarnaast is het aantal woningen dat überhaupt te koop staat met 24 procent gedaald tot 101.000 woningen.

Mensen die hun woning willen verkopen “spinnen garen bij het krimpende aanbod en kopers hebben steeds minder keuze”, schetst NVM-voorzitter Ger Jaarsma de tweespalt. Die is ook goed terug te zien in het verschil tussen de vraagprijs van een woning en de uiteindelijke verkoopprijs. Dat is nog slechts 2,5 procent, minder dan voor de crisis. 

Gerelateerde berichten