‘Noors’ biedingensysteem in makelaardij wellicht op komst

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wil meer transparantie op de huizenmarkt en heeft daarvoor een plan voor een nieuw biedingensysteem op woningen gelanceerd. Daarbij zet zij in op een biedlogboek, waarin alle geïnteresseerden van een woning kunnen inzien wat er op het huis geboden is en of het biedingsproces eerlijk is verlopen.

In Noorwegen is deze werkwijze de dagelijkse praktijk, waarbij de ‘winnaar’ uiteindelijk te zien krijgt wie hij of zij achter zich heeft gelaten. Niet alleen de biedingen, maar ook namen, adressen en andere privacygevoelige gegevens van je ‘concurrenten’ worden aan de uiteindelijke koper getoond. Een biedlogboek zou dergelijke informatie ook openbaren, ook al zou dat pas achteraf zijn, als de koop met de ‘winnaar’ is beklonken.

Daarbij worden in de Nederlandse variant, naar de visie van de minister, persoonsgegevens niet getoond, maar wel welke biedingen wanneer zijn gedaan. Zo wordt oneerlijk handelen door een makelaar, denk hierbij aan het ‘gunnen’ van een huis aan een relatie voor een lagere prijs dan de hoogste bieding, voorkomen. Ollongren denkt daarom ook aan onafhankelijk tuchtrecht voor de makelaardij, maar ze wil ook kandidaat-kopers strenger screenen. Zodat een bod zonder dat de kosten voor een bouwkundige keuring erin zijn meegenomen of een bod zonder dat zeker is dat de hypotheek wel rond komt, niet meer mogelijk is.

Pilot

De Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed (VBO) is inmiddels met een pilot gestart, waarin wel de transactieprijs achteraf aan alle belangstellenden voor een woning kenbaar wordt gemaakt, maar verder geen privacygevoelige informatie wordt gedeeld. Volgens de VBO en ook makelaarsorganisatie NVM, waar Verheul bij is aangesloten, lost teveel transparantie niets op ‘want zolang vraag en aanbod zo ver uit elkaar liggen, blijven er extreme biedingen en overbiedingen plaatsvinden’.

Of een biedlogboek er nu wel of niet komt en welke informatie wel of niet met andere kandidaat-kopers gedeeld wordt, duidelijk is wel dat dit nieuwe biedingenproces het verkoopproces enorm versnelt. In Noorwegen gaat het openingsbod schriftelijk, daarna volgen de biedingen elkaar op via de sms. Daardoor kan een verkoop in plaats van weken al in 24 uur afgerond zijn. Ollongren laat de invoer van het biedlogsysteem, in welke vorm dan ook, in eerste instantie aan de makelaarsbranche. Gaat dat proces niet snel genoeg, komt er als het aan haar ligt een wettelijke verplichting.

Gerelateerde berichten