De onbetaalbaar mooie lach van het kind…

Welk voetbalevenement of überhaupt sportevenement trekt meer dan duizend mensen? Ja, de autocrosswedstrijden in Sint Maarten. Maar verder? Het Verheul Jeugdtoernooi! De twintigste editie afgelopen zaterdag op de velden van CV Wieringermeer bood aan ruim vijfhonderd kinderen een eenzelfde aantal aan begeleiders, ouders en andere familieleden plezier.

De belangstelling vanuit de Noordkop deed recht aan de jubileumuitvoering. ,,Het geeft aan dat dit toernooi nog altijd een heleboel toevoegt”, verklaart directeur André Vendrig op deze Paaszaterdag namens hoofdsponsor Verheul Groep.  ,,Tegelijkertijd zit de kracht van het toernooi dat er zo weinig aan verandert. Ja, er staat nu een fanshop waar de ouders voor hun kinderen shirtjes met de naam van hun helden, zoals bijvoorbeeld Messi en Ronaldo, kunnen kopen. En de geluidsinstallatie met professionele omroeper is verbeterd. Maar voor de rest is dit toernooi jarenlang hetzelfde gebleven.”

Misschien is zichzelf gebleven een nog betere omschrijving. Met als blijvende magneetwerking op jong en ouder de onbetaalbare lach van een kind als hij of zij heeft gescoord. Of als zij allen als team op de foto gaan of wanneer zij samen genieten van de patat en frikadellen aan de lange tafels. En dan is er altijd nog de prijsuitreiking. Van de kabouters tot de oudste leeftijdscategorie op het toernooi, de meisjes en jongens onder dertien jaar, de trofee wordt zo hoog mogelijk omhoog gehouden met een brede lach van geluk. Er wordt gesprongen, gejuicht en soms krijgt pa of de coach een rol als hij de uitblinker van de dag op de schouders mag nemen.

Goede verstandhouding

,,Dit is een toernooi van en voor de clubs uit Wieringen en Wieringermeer”, vertelt Marco Lont, jeugdcoach van onder meer de jongens onder elf van Wiron. ,,Er is een goede verstandhouding tussen mijn club en de andere clubs die dit toernooi kleur geven: Succes uit Hippolytushoef, DWOW uit Wieringerwerf, CV Wieringermeer en Flevo uit Middenmeer. Die goede sfeer zie je vandaag terug. Tegelijkertijd is het Verheul Jeugdtoernooi verreweg het grootste toernooi voor onze talenten in de regio. Het is daarmee niet alleen een belangrijk uithangbord voor het bedrijf maar ook voor de clubs.” Dat wordt beaamd door Jeroen Voos, jeugdtrainer van Succes, terwijl hij de elfjarige Damian Schurink helpt zijn sokken aan te trekken: ,,Onze jeugd krijgt niet veel de kans tegen andere teams uit de regio te spelen. Dit toernooi biedt die mogelijkheid wel.”

Tegelijkertijd heeft het Verheul Jeugdtoernooi een belangrijke sociale functie. De zevenjarige Lisa trekt aan haar vader Meijert Heijblok dat hij nu toch vooral mee moet komen richting het veld. Pa geeft heel even de pers de voorkeur alvorens hij zich laat meeslepen. ,,Er zijn niet zoveel sportevenementen waar je veel mensen uit de omgeving tegen kan komen”, aldus de Westerlander. ,,Vandaag zie je ook mensen die misschien niet eens zoveel met voetbal hebben, maar door het enthousiasme van hun dochter of zoon zich toch op een of andere manier voor het toernooi inzetten.”

Balkunstenaar inspireert

Het mooie weer, het lekkere eten en drinken en het springkussen bij de ingang werken ook mee aan de gemoedelijke sfeer. En dan is er nog een ‘toetje’ in de persoon van Jesse Merlot. Deze balkunstenaar is niet alleen Nederlands kampioen freestyle voetbal, maar werd in augustus 2017 ook zesde op het open WK in Praag. De beste zestien mochten bovendien in februari in Tokio op het gesloten WK uitmaken wie wereldkampioen zou worden. ,,Ik had de pech dat ik direct de Poolse regerend wereldkampioen Michal Rycai trof. Het was een close battle maar ik vloog er toch uit.”

Hoe goed de twintigjarige baltovenaar uit Amersfoort is, blijkt op deze zaterdagmiddag tijdens de pauze tussen het ochtend- en middagprogramma. Niet alleen de voeten, maar ook het hoofd, schouder, billen en zelfs de dijbenen worden gebruikt om de bal in de lucht te houden. Niet alleen staand maar ook liggend welteverstaan. De óóh’s en ááh’s van het jongere en oudere publiek zijn niet van de lucht. De glinstering in de ogen is op menig kindergezichtje te zien als zij de volgende wedstrijd gaan spelen. Zij hebben er een voorbeeld of zelfs held bij.

Gerelateerde berichten