Ook buiten Nederland stijgen de woonprijzen hard

Niet alleen in Nederland maar in heel Europa, met uitzondering van Cyprus en Italië, stijgen de huizenprijzen hard. Op Cyprus daalden de prijzen met vijf procent, in Italië stegen de huizenprijzen een fractie, maar in alle andere landen werden woningen in het tweede kwartaal minimaal 3,5 procent duurder. Sterker nog, in dertien van de 28 EU-landen was er sprake van een stijging van meer dan 10 procent! Een kwartaal eerder zaten slechts vijf EU-landen boven die grens van 10 procent.

De gemiddelde huizenprijsstijging in de Europese Unie tussen april en juli was 7,3 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020, zo werd deze week bekend. In het eerste kwartaal lag het stijgingspercentage nog op 6,1 procent, de cijfers over het derde kwartaal zijn nog niet bekend.

De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geven de indruk dat niet alleen in Nederland maar in heel Europa sprake is van een versnelling van de huizenprijsstijgingen. Deskundigen wijzen daarbij steeds nadrukkelijker naar het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank dat nog steeds maandelijks vele miljarden pompt in de economie, waardoor rentes laag blijven en geld steeds ‘goedkoper’ wordt.

Nederland staat Europees qua prijsontwikkeling op de huizenmarkt op de zesde plaats. In het tweede kwartaal werden woningen bij ons 13 procent gemiddeld duurder. Alleen in Estland (16,1 procent), Denemarken (15,6 procent), Tsjechië (14,5 procent), Luxemburg (13,6 procent) en Litouwen (13,3 procent) ging de huizenprijs nog harder omhoog. De vraag is of Nederland over het derde kwartaal nog steeds zesde staat of nog een stuk hoger. Afgelopen kwartaal gingen woningen namelijk in eigen land maar liefst 19 procent gemiddeld in prijs omhoog.

Gerelateerde berichten