- 19 februari 2020
- Nieuws
Ook negatieve rente voor rijke spaarders bij Rabobank
Rabobank heeft in navolging van ABN/AMRO en ING besloten dat rijke spaarders geld moeten betalen om hun spaargeld bij de bank onder te brengen. Net als bij de ING moeten rijke spaarders bij de Rabobank een negatieve spaarrente van 0,5 procent betalen, alleen niet per 1 april zoals bij de andere twee banken maar per 1 mei. De grens heeft de Rabobank, net als de ING, op een miljoen euro gesteld. ABN Amro heeft die lat hoger, op 2,5 miljoen euro, gelegd.
Een ander verschil is dat ABN/Amro de spaarrente voor overige spaarders verlaagde tot nul procent, terwijl ING en Rabobank kleinere spaarders meer ontzien. ING doet dat met een bedrag tot en met een ton op de bank: deze spaarders houden de huidige rente van 0,01 procent. Rabobank is nog ruimhartiger: particuliere klanten met een saldo tot een miljoen euro houden hun huidige rentepercentage van 0,01 procent. Voor zakelijke klanten ligt het iets anders. Zij met een vermogen tot een ton genieten hetzelfde minimale positieve rentepercentage van de particuliere spaarders tot een miljoen euro op de bank. Ondernemers met een bedrag van tussen de ton en een miljoen op de bank krijgen nul procent rente. Wie als zakelijke klant meer dan een miljoen op de bank heeft moet een half procent rente afdragen.
Rabobank benadrukt dat met de nieuwe regeling ’99,9 procent van alle particuliere en zakelijke klanten gevrijwaard blijft van de negatieve rente’. Tegelijkertijd zijn ING en Rabobank de enige banken die niet beloofd hebben dat zo’n negatieve spaarrente voor spaartegoeden tot 100.000 euro er in de toekomst nooit komt. Andere banken, zoals ASN Bank, SNS Bank, Regio Bank en ook ABN AMRO, hebben wél toegezegd dat de spaarrente voor particulieren met een vermogen tot een ton nooit negatief wordt.
Minister Wopke Hoekstra van Financiën kijkt met een kritisch oog naar de ontwikkelingen. Hij merkte in december op dat hij nu een verbod op een negatieve spaarrente niet overweegt, maar in de toekomst misschien wel. Wanneer het voor spaarders niet meer mogelijk is om te sparen zonder ervoor te hoeven betalen, wil de minister een verbod overwegen.