Ouders als financier

Ouders die over enig vermogen beschikken kunnen hun kinderen een financieel zetje geven, waardoor zij de gewenste hypotheek krijgen en een start kunnen maken op de woningmarkt.
Daar zijn een aantal mogelijkheden voor die stuk voor stuk hun voor- en nadelen hebben. Die kan ik in het korte bestek van deze column onmogelijk allemaal toelichten.
Ik kan u op een spoor zetten, maar voor de toepassing moet u echt naar een financieel specialist of een hypotheekadviseur.

Er zijn vier mogelijkheden.

Ouders kunnen een kind jaarlijks een bedrag – 5.030 euro – onbelast schenken. Zij kunnen dat bedrag eenmalig verhogen voor de financiering van een huis, maar daar gelden dan wel extra voorwaarden voor. Zoals de leeftijd: het kan alleen voor kinderen tussen de achttien en vijfendertig jaar. Bovendien moet in een notariële akte de bestemming worden vastgelegd.

Ouders kunnen mede-eigenaar van de woning worden zonder erin te wonen door een deel van de koopsom te betalen. Zij lenen op die manier geld aan de kinderen. De fiscus eist wel dat daar een minimale vergoeding tegenover staat. Het kind moet dus huur betalen aan de ouders of een aflossing.
Een andere mogelijkheid is dat de ouders het huis volledig kopen, waardoor het hun eigendom is. Het kind huurt de woning of de ouders leggen het gebruik van de woning vast (woonrecht).

Ouders kunnen ook borg staan voor het kind dat een hypotheek heeft afgesloten. Het is een extra stukje zekerheid voor de hypotheekverstrekker dat het wel goed zit met de betalingen. Het kost de ouders niets zolang het kind zijn betalingsverplichtingen nakomt. Pas als hij in gebreke blijft, moeten vader en moeder met geld over de brug komen en de betalingsverplichting overnemen.

Ik begrijp heel goed dat ouders hun kind willen helpen, maar zij moeten zich goed bewust zijn van de risico’s die zij lopen. In het ergste geval kunnen zij een deel van hun vermogen verspelen. Het kan ook een beperking zijn als ouders willen verhuizen naar een duurdere koopwoning en de bank moeilijk doet over de financiering.
 
Hans Bos is directeur van Verheul Financieel advies, verzekeringen
en makelaardij en Register Makelaar Taxateur. Verheul heeft
vestigingen in Anna Paulowna, Schagen en Wieringenwerf.

Gerelateerde berichten