Plots zijn er signalen die stabilisatie huizenmarkt kunnen inluiden

Het laatste kwartaalrapport van onze brancheorganisatie NVM is bijna een brandbrief, gericht aan de overheid, om regels zodanig te versoepelen dat het bouwtempo opgeschroefd kan worden. In de grote steden in Nederland is het woningtekort ook nijpend te noemen met prijzen die voor alle woningtypen het spreekwoordelijke dak uitschieten.

Maar de Noordkop is een uitzondering hierop. De cijfers over het eerste kwartaal laten zien dat Hollands Kroon als ‘gezonde huizenmarkt’ wordt aangeduid. In Den Helder en op Texel is zelfs sprake van een ontspannen woningmarkt: daar daalden de prijzen in het afgelopen kwartaal gemiddeld met 1,8 procent!

Het is een indicatie dat de huizenmarkt, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt gezien de situatie in bijvoorbeeld Amsterdam, wellicht een nieuwe fase ingaat. De huizenprijzen in de gemeenten Schagen en Hollands Kroon gingen weliswaar met respectievelijk 10,3 procent en 6,2 procent omhoog, maar dat zijn percentages in vergelijking met een jaar geleden. Er komt een ander beeld naar voren als we het laatste half jaar als uitgangspunt nemen. De prijs van een tussenwoning steeg met een prijs van € 185.000 naar € 186.000 nog maar nauwelijks, die van een vrijstaande woning daalde zelfs licht van gemiddeld € 346.000 naar € 345.000. En de prijs van een twee-onder-een-kap-woning daalde nog veel sterker: van € 244.000 naar € 237.000 gemiddeld. De verkooptijd van vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen nam tevens toe wat ook een teken is dat de markt stabiliseert. De cijfers van appartementen zijn nog niet bekend, maar van dit type woningen werd de verkooptijd verder verkort wat aangeeft dat ze populair zijn. Zowel in de Noordkop als landelijk, want appartementen zijn zo gewild dat bijna vijftig procent van het te koop staande aanbod (!) in 2017 werd verkocht.

De verschillen per regio zijn zo groot dat de NVM met klem adviseert bij aan- en verkoop van een woning een makelaar in de arm te nemen die de lokale markt door en door kent. Wij zijn geworteld in de Noordkop en kunnen u te voor en te na adviseren over hoe u het beste kunt handelen. Dat is niet alleen onze mening maar vooral ook van onze klanten. Lees daartoe onze reviews op www.phverheul.nl onder de button Over Ons.

André Vendrig
directeur Verheul Groep,
Schagen, Anna Paulowna,
Wieringerwerf, Julianadorp.
Tel. 0223 – 52 17 50
Website: www.phverheul.nl

Gerelateerde berichten

5 november 2021

Verhuizing Verheul Schagen