• 14 september 2021

Rabobank stelt prijsstijgingen huizen naar boven bij

Rabobank verwacht dat woningen in een nog steller tempo duurder worden. Ging de toonaangevende bank enkele maanden terug nog uit van een prijstoename van 11 procent dit jaar en 6 procent volgend jaar, nu is dat 14,4 procent in 2021 en 11,5 procent in 2022. Oorzaak is onder meer dat de huizenprijzen harder oplopen dan verwacht. Ook van invloed is dat de economie zich na de corona lockdown snel herstelt en dat de werkloosheid en rente laag blijven.

De nieuwe verwachte prijstoenames maken dat een gemiddeld koophuis in twee jaar tijd ruim 90.000 euro duurder wordt. Wanneer iemand over twee jaar een hypotheek voor dertig jaar afsluit betekent dat ten opzichte van de huidige situatie dat hij of zij ongeveer 300 euro per maand meer aan aflossing moet betalen.

Onderwijl worden de prijsverschillen tussen de Randstad en de rest van het land steeds kleiner. De Rabobank denkt dat huizenprijzen in Flevoland het meest stijgen, vermoedelijk met ongeveer 20 procent. Ook de huizenprijzen in veel regio’s in het noorden van het land, bijvoorbeeld Noordoost-Groningen, gaan naar verwachting van de bank behoorlijk omhoog. De regio Amsterdam kent de laagste stijging, maar die is koploper in huizenprijzen en bovendien gaat het nog altijd om een toename van zo’n 12 procent.

Gerelateerde berichten