- 31 juli 2019
- Columns
Record aan hypotheekaanvragen bewijst: de vraag naar woningen blijft onverminderd groot
Media buitelden over elkaar heen om het door te vertellen: de ongebreidelde prijsstijgingen in de huizenmarkt zijn voorbij. En inderdaad, de huizenprijzen in de grote steden zijn flink afgevlakt. Toch wilden wij in een reportage in de nieuwste editie van het Verheul Magazine niet zover gaan dat de hausse voorbij is. Onze conclusie na gedegen onderzoek in het magazine: de huizenmarkt lijkt zich te stabiliseren. Een belangrijk nuanceverschil dat wij met feiten uit eigen ervaringen en cijfers kunnen staven: er is sprake van een waterbed-effect. Waar de huizenmarkt in Amsterdam momenteel het dak heeft bereikt, werden huizen in Hollands Kroon tussen april 2018 en 2019 maar liefst 17,8 procent duurder. Dat hoort bij de hoogste prijsstijgingen in heel Nederland! Een andere opvaller is onze Noordkop-gemeente, Den Helder, waar de huizen gemiddeld met 14,6 procent stegen.
Dat is goed nieuws voor vele woningverkopers: vaak heeft deze groep niet zoveel problemen om een nieuw huis te kopen. Dit komt door de overwaarde op hun huidige woning die ze kunnen ‘meenemen’ naar hun nieuwe huis. Dankzij de lage rentestand profiteren ook mensen die hun hypotheek willen laten oversluiten. Starters zijn echter wederom de dupe, dat blijkt ook uit de cijfers die Hypotheken Data Netwerk (HDN) kort geleden naar buiten bracht. HDN constateerde dat er in de eerste zes maanden van 2019 een record aantal hypotheekaanvragen zijn gedaan. Dat wil zeggen: 1,5 procent meer dan in de eerste helft van 2018 en het grootste aantal in de afgelopen vijf jaar.
Kortom, wat de experts ook beweren over de huizenmarkt: de behoefte om een woning te kopen leeft nog altijd bij heel veel mensen. Alleen, de mogelijkheden om een huis eigen te maken zijn kleiner geworden. Voor een bepaalde doelgroep althans, want oversluiters en doorstromers vroegen respectievelijk 10 en 5 procent meer hypotheken aan in vergelijking met het tweede kwartaal van 2018. Starters daarentegen konden geen gelijke tred houden met de marktontwikkelingen. Waren zij in 2015 nog goed voor 47 procent van de aanvragen, anno 2019 is dat nog maar 31 procent. Een en ander hangt samen met de gemiddelde woningwaarde voor de starter. Die is alleen al in het afgelopen jaar met drie procent gestegen waardoor deze groep 9.000 euro meer kwijt is aan een huis in vergelijking met de eerste zes maanden in 2018. In concrete cijfers uitgedrukt is dat een starterswoning gemiddeld van 279.648 euro naar 288.597 euro is gestegen.
Hoe moet je hier nog iets verstandigs over zeggen bij het schetsen van een toekomstbeeld? Dat is lastig, maar uiteindelijk is mijn overtuiging dat de vraag uiteindelijk de meest bepalende factor is in een economie. Dat er dus een oplossing komt voor starters. Wat deze groep nu al een beetje helpt is dat bestaande hoek- en tussenwoningen in Schagen en Hollands Kroon enigszins in prijs zijn gedaald. De markt lijkt zich dus te corrigeren, maar wederom met de nadruk op het woordje lijkt. Wat doet de trend van randstedelingen die in de eigen omgeving geen huis kunnen vinden en daarvoor bijvoorbeeld naar onze regio uitwijken? Als deze trend doorzet kan het betekenen dat het om een tijdelijke prijsdaling gaat. Wij adviseren voor de lange termijn. Dus als je kunt kopen, koop verstandig, laat je deskundig en onafhankelijk een hypotheek adviseren en koop voor woongenot, want de huizenmarkt is op korte termijn nog onvoorspelbaar.
André Vendrig
directeur Verheul Groep,
Schagen, Anna Paulowna,
Wieringerwerf, Julianadorp.
Tel. 0223 – 52 17 50
Website: www.phverheul.nl