Regering komt huiseigenaren in nood tegemoet: geen huisuitzettingen

Het kabinet komt huizenbezitters, die door de coronacrisis hun inkomen of een groot deel daarvan hebben zien verdampen, tegemoet. Zij hoeven  geen angst te hebben dat ze, wanneer ze hun hypotheek niet meer kunnen betalen, in de komende maanden het huis uit worden gezet. Hypotheekverstrekkers en organisaties als De Woonbond en de KBvG, de beroepsvereniging voor deurwaarders, staan achter dit regeringsbesluit.

Ook komt het kabinet huurders tegemoet. Toonaangevende verhuurdersorganisaties als Aedes, IVBN, Kences en Vastgoed Belang hebben samen met minister Van Veldhoven van Milieu en Wonen het statement naar buiten gebracht dat in deze bijzondere tijd niemand op straat mag belanden. Dit houdt in dat verhuurders zich zullen inspannen om maatwerk te leveren voor huurders die ondanks de kabinetsmaatregelen niet de maandelijkse huur kunnen betalen. Dat houdt concreet in dat huisuitzettingen gedurende de coronacrisis ook in de huurmarkt taboe zijn. Een uitzondering wordt gemaakt als in een woning criminele activiteiten plaatsvinden of er sprake is van extreme overlast.

Verder is er een spoedwetgeving in de maak die het mogelijk maakt om tijdelijke huurcontracten te verlengen voor een tijdelijke periode tijdens deze crisis. Deze wet is hét medicijn voor huurders die tegen het einde van de looptijd van hun huurperiode aanlopen, maar door de coronacrisis geen mogelijkheid hebben om een andere woning te zoeken.

Gerelateerde berichten