Rentestijging op komst, profiteer nu nog het kan

De kop van deze column suggereert mogelijk dat u nu moet rennen naar ons kantoor om nog te profiteren van de historisch lage rentestand. Laat ik duidelijk zijn: dat is overdreven. Zoals het ook overdreven is om te stellen dat de hypotheekrente de komende maanden fors gaat stijgen. Ze blijft naar verwachting op een historisch laag niveau. Maar of ze zo laag blijft als op dit moment, dat valt te betwijfelen. Alle signalen wijzen erop dat de hypotheekrente gaat stijgen, met hele kleine percentages, maar ze stijgt wel. Voor wie van het huidige optimale renteniveau wil profiteren is het zaak daarom zo snel mogelijk contact met ons op te nemen voor een afspraak. Zowel als het gaat om het kopen van een huis als om het oversluiten van een hypotheek geldt dat vanuit renteperspectief de zon waarschijnlijk niet meer zo krachtig en helder gaat schijnen.

Wat er aan de hand is, is dat de bal der optimisme is gaan rollen. Te beginnen in de Verenigde Staten waar nu een president zit die vertrouwen inboezemt bij nationale en internationale markten. Daar spelen beleggers op in: een aantrekkende economie betekent meer inflatie en daarmee hogere rentes. Dit moet ook in het licht bezien worden van de 1,9 biljoen ‘coronacrisissteun’ die Biden heeft weten vrij te maken. Dit geld wordt geleend van beleggers die daarom en omdat ze door alle vaccinaties licht aan het einde van de economische tunnel zien, hogere rentes vragen. Of nog concreter verwoord: beleggers laten de overheid betalen voor de geldontwaarding.

Een en ander leidt tot een sneeuwbaleffect. Omdat er meer op staatsleningen verdiend kan worden, schakelen meer en meer beleggers daarop over. Deze week piekte de tienjarige rentetermijn op Amerikaanse staatsleningen op 1,6 procent, dat was fors meer dan de 1,28 procent een week eerder. Het is een sentiment dat overslaat op het ‘oude continent’; met name de Duitse rente is verbonden aan de Amerikaanse. En de rest van Europa is weer sterk gekoppeld aan die van Duitsland. De Franse regering moest vorige week al ouderwets geld toeleggen voor het lenen van geld. Voor Nederland geldt dat nog niet, de rente op tienjarige leningen is nog negatief, maar dit maatgevende rentetarief is wel aan het stijgen.
Een hogere rente op staatsleningen trekt ook hypotheekrentes omhoog. Dat gaat ook in Nederland gebeuren. Op dit moment is de hypotheekrente bij alle grote banken voor 1-, 5- en 10-jarige hypotheken nog onder de 1 procent (!), die met een looptijd van 20 jaar schommelt rond de 1,20 procent en die voor 30 jaar rond de 1,5 procent. Economen hebben de verwachting dat de rentes hoger worden, maar niet zo hoog als in 2005 toen ze rond de 4 procent zaten.

Daarbij speelt ook de unieke Nederlandse situatie een rol: zo lang de vraag naar woningen in grote mate het aanbod blijft overstijgen, zullen woningprijzen fors blijven stijgen. Kijkend naar het verleden betekent stijgende woningprijzen een lage hypotheekrente. Maar het ‘coronajaar’ heeft geleerd dat we momenteel in een situatie zitten dat de woningmarkt niet doet wat veel experts verwachten: waar verwacht werd dat de huizenmarkt zou afkoelen is hij juist tot kookpunt gestegen. Waarom dan de economen geloven dat de hypotheekrente niet veel stijgt? Mijn advies is dan ook om niet af te wachten. Koop nu als je kunt kopen of sluit je hypotheek over als dat mogelijk is. Uitstel kost je namelijk hoogstwaarschijnlijk, ten opzichte van de situatie nu, gewoon geld.

Hans Bos
Directeur Makelaardij Verheul Groep,
Schagen, Anna Paulowna,
Wieringerwerf, Julianadorp.
Tel. 0223 – 52 17 50
Website: www.verheulgroep.nl 

Gerelateerde berichten