Slechts kort schrikeffect door coronacrisis in huizenmarkt

Hoeveel berichtgeving in diverse media anders doen vermoeden is de huizenmarkt niet wezenlijk veranderd tijdens de coronacrisis. ,,Er is nog steeds sprake van een grote woningbehoefte en een krappe markt”, stelt Hans Bos, Directeur Makelaardij bij Verheul. Hij en brancheorganisatie NVM baseren zich daarbij op onder meer cijfers van het Kadaster. Daar vragen mensen gegevens op van de huizen waarin ze interesse hebben.

Uit de cijfers van het Kadaster blijkt dat op dagen dat het kabinet maatregelen afkondigt er een schrikreactie bij particulieren te zien is. Die echter weer snel wegebt. De dagen nadat premier Mark Rutter had gesproken (ga thuiswerken waar mogelijk op 12 maart, we sluiten de horeca en scholen op 15 maart en meer economische restricties op 17 maart bijvoorbeeld) ging het aantal particuliere bezoeken op kadaster.nl omlaag. Met 28% van week 11 (9-15 maart) op week 12 (16-22 maart) en met zelfs 54% na week 12. Maar in deze laatste week noteerde het Kadaster wel een stijging van 44 procent in het aantal woningtransacties. Toegegeven, in de week van 9-15 maart was er sprake van een daling va 64 procent en in de week van 23-29 maart met 27 procent, maar zowel het Kadaster als de NVM spreken van een seizoenseffect: in de tweede helft van maart is sowieso nooit wild qua woningaankopen blijkt uit historische cijfers.

Wordt ook eerste helft van de maand april bij het onderzoek betrokken, dan is duidelijk dat woningen niet goedkoper zijn geworden door de coronadreiging. NVM-voorzitter Onno Hoes zegt op het medium InFinance Daily:  ,,“De prijs van een verkochte woning is in de periode van 16 maart tot 15 april vergelijkbaar met die van een maand ervoor. Huishoudens met concrete aankoopplannen, die op het punt staan om de stap te zetten, zetten deze gewoon door. Het percentage huishoudens dat de koop heeft teruggedraaid, waarbij men zich dus beroept op het voorbehoud, nam de eerste weken van sociale onthouding toe van 2,5% tot 4%. Echter, afgelopen week daalde het percentage weer naar 2,5%. Wij baseren ons hierbij als enige partij op real-time data.”

Gerelateerde berichten